Minister Lehtomäki: Medborgarorganisationernas projektförvaltning stannar hos utrikesministeriet

Pressmeddelande 183/2005
1.6.2005


Medborgarorganisationernas projektförvaltning kan även i fortsättningen skötas inom tjänsten vid utrikesministeriet, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Revideringen av medborgarorganisationernas projektförvaltning har beretts länge och grundligt. Nu anses emellertid utvecklingen av UM:s egen verksamhet vara den primära utgångspunkten. Minister Paula Lehtomäki konstaterar att man tills vidare ger upp tanken på att inrätta en stiftelse för projektförvaltningen och andra eventuella möjligheter till externalisering.

"Då man dryftat förvaltningsreformen har jag varit särskilt glad över att medborgarorganisationerna visat sitt förtroende för utrikesministeriets verksamhet genom att så gott som enhälligt ställa sig bakom den verksamhetsmodell som nu valts. Ministeriet anses av organisationerna vara en objektiv och rättvis aktör."

Utrikesministeriet förstärker enheten för medborgarorganisationer vid utvecklingspolitiska avdelningen med nya arbetstagare som rekryteras utanför ministeriet. Detta är nödvändigt, eftersom stödet till medborgarorganisationernas utvecklingssamarbete enligt regeringens utvecklingspolitiska program kommer att öka betydligt.

"Vi tar nu en paus när det gäller revideringen av projektförvaltningen, men har ändå inte för avsikt att avsluta arbetet. Vi måste fortsätta dialogen med organisationerna även om frågan beträffande bästa möjliga förvaltningspraxis. Våra ökande anslag för medborgarorganisationerna är en stor möjlighet och samtidigt även en utmaning för såväl ministeriet som organisationerna. Vår gemensamma målsättning är att utnyttja våra ökade resurser med största möjliga verkningsgrad."

Närmare upplysningar: chefen för enheten för medborgarorganisationer Leo Olasvirta, tfn 09 160 56365, och ministerns specialmedarbetare Satu Mäki, tfn 040 829 3298.