FN:s kommission för mänskliga rättigheter utsåg professor Martin Scheinin till särskild rapportör om terrorismbekämpning

Pressmeddelande 234/2005
29.7.2005


FN:s kommission för mänskliga rättigheter har utsett direktören för Åbo Akademis institut för mänskliga rättigheter, professor Martin Scheinin till särskild rapportör om skyddet av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i samband med terrorismbekämpning. Professor Scheinin är den första personen som sköter detta nya FN-uppdrag. Han har tidigare bland annat varit medlem i FN:s människorättskommitté, övervakningsorganet för FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

Det är fråga om ett betydande och aktuellt mandat, vars inrättande kan räknas som en av människorättskommissionens största framgångar under innevarande år. Beslutet om inrättande av det treåriga mandatet fattades enhälligt. Beslutet stadfästes av FN:s ekonomiska och sociala råd den 25 juli och utnämningen verkställdes den 28 juli 2005 i Genève av Indonesiens ständige FN-representant, som fungerar som människorättskommissionens ordförande.

Den särskilde rapportörens huvudsakliga upgift är att ge rekommendationer och råd till stater om skydd och främjande av mänskliga rättigheter inom verksamheten för bekämpning av terrorism samt att samla information om eventuella överträdelser av de mänskliga rättigheterna, bland annat genom att besöka enskilda länder. Den särskilde rapportören skall även främja god praxis, regelbundet rapportera till kommissionen för de mänskliga rättigheterna och FN:s generalförsamling och fungera i nära samarbete med övriga mekanismer för främjande av mänskliga rättigheter.

Människorättskommissonens särskilda rapportörer är självständiga och oavhängiga experter som bildar ett nätverk av sakkunniga till stöd för kommissionen. Kommissionen har för närvarande ca 40 särskilda rapportörer eller självständiga experter som undersöker verkställandet av de mänskliga rättigheterna på olika håll i världen, antingen enligt ämnesområde eller enligt land. Förutom att ta fram information som människorättskommissionen behöver kan expertnätverket även i brådskande fall ingripa i enskilda överträdelser av de mänskliga rättigheterna. Expertnätverket hör till människorättskommissionens främsta styrkeområden, och bibehållandet av nätverket anses vara mycket viktigt inom ramen för den pågående processen för reformering av FN:s människorättsverksamhet.

På webbsidan för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, www.ohchr.org(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), finns människorättskommissionens resolution ”Protection of human rights and fundamental freedoms while countering terrorism 2005/80”, där uppdraget inrättas. På dessa sidor finns även information om människorättskommissionens särskilda rapportörer och experter.

Ytterligare upplysningar: Utrikessekreterare Satu Suikkari, tfn 09 160 55068, 040 530 4867, och rådgivare Rauno Merisaari, tfn 09 160 56177, 040 838 2960, enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter.











mänskliga rättigheter