EU:s utrikes-, utvecklingssamarbets- och försvarsministrar sammanträder

Utrikesministeriet
Statsrådets informationsenhet
Försvarsministeriet

Pressmeddelande 154/2005
20.5.2005






EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder den 23 och 24 maj i Bryssel. Mötets huvudteman är unionens finansiella perspektiv, åtgärderna efter tsunamin och utvecklingssamarbetsärenden. I samband med rådet sammanträder även försvarsministrarna. Utrikesminister Erkki Tuomioja, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki samt försvarsminister Seppo Kääriäinen representerar Finland vid mötena.

I samband med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser anordnas söndagen den 22 maj även en så kallad konklav på ministernivå för att främja förhandlingarna om EU:s nya finansiella perspektiv för 2007 - 2013. Diskussionerna förs med utgångspunkt i den reviderade förhandlingsbox som ordförandelandet utarbetat. Den nya versionen behandlar samtliga utgiftsrubriker mera omfattande än tidigare och innehåller mera information om ordförandens planer beträffande innehållet. I den nya versionen ingår dessutom allmänna linjedragningar om revideringen i fråga om egna medel.

Ordföranden presenterar den preliminära dagordningen för Europeiska rådet den 16-17 juni för utrikesministrarna. Huvudtemat är EU:s finansiella perspektiv. Europeiska rådet har dessutom för avsikt att granska läget i fråga om arbetet med rådsförordningarna om stabilitets- och tillväxtpakten samt godkänna förklaringen om principerna för hållbar utveckling samt Haagprogrammet. När det gäller Lissabonstrategin fastställs dessutom ett integrerat riktlinjepaket, bestående av de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken och sysselsättningsriktlinjerna, på basis av vilket medlemsstaterna skall utarbeta sina nationella reformprogram nästa höst. Rådet tar även upp terrorismbekämpningen, EU:s utvidgning och aktuella frågor inom yttre förbindelser.

Rådet utvärderar unionens åtgärder efter flodvågskatastrofen i Asien. Utvärderingen grundar sig på kommissionens meddelande om utveckling av gemenskapsmekanismen för räddningstjänsten och meddelandet om stärkande av EU:s krisberedskap i tredjeländer samt den höge representanten Javier Solanas rapport om förslag till att förbättra unionens snabba insatser i kriser som orsakats av naturen eller människor.

Finland stöder de mål som anges i rapporten om att förbättra informationsutbytet och skapandet av en lägesbild. Finlands ståndpunkt är att gemenskapsmekanismen för räddningstjänsten på basis av erfarenheterna från tsunamikatastrofen skall utvecklas så att den blir mera flexibel och effektiv. Finland stöder det biståndssystem som grundar sig på kommissionens förslag samt förespråkar mera utbildning och övningar. Samtidigt bör man även beakta det arbete som redan utförts inom andra organisationer, såsom FN.

I Solanas rapport ingår ett nytt förslag om inrättande av militära beredskapstrupper för snabba insatser vid katastrofer som motsvarar flodvågskatastrofen. Enligt Finland och största delen av medlemsstaterna kan förslaget inte genomföras som sådant. Vid det eventuella fortsatta arbetet bör man beakta utnyttjandet av det pågående arbetet för utveckling av EU:s militära och civila kapacitet.

Utvecklingsministrarna behandlar vid sitt möte EU:s gemensamma bidrag till FN:s toppmöte om millenniemålen inkommande höst. Man tar även upp de nya kvantitativa målen för EU:s utvecklingsmedel. Medlemsstaterna ges individuella mål beroende på om de hör till de så kallade gamla medlemsstaterna eller de länder som anslöt sig år 2004. Dessutom fastställs ett gemensamt medelvärde för utvecklingsbiståndet för alla 25 medlemsstater. Finland är redo att godkänna kommissionens förslag om uppnående av EU:s gemensamma mål, som är 0,56 procent av det viktade medelvärdet av BNI år 2010. Finland godkänner även den nivå på minst 0,51 procent år 2010 och 0,7 procent år 2015 som uppställts för EU:s gamla medlemsstater.

Försvarsministrarna, som sammanträder i samband med rådet, diskuterar europeiska säkerhets- och försvarspolitiken. Frågor som tas upp är arbetet för utveckling av EU:s militära kapacitet, läget inom samarbetet med gemensamma stridstrupper, beslutsfattandet i samband med snabba insatser samt pågående krishanteringsinsatser. När det gäller utvecklingen av kapaciteten har rådet för avsikt att godkänna en preliminär behovskatalog, som anknyter till utvecklingen av den militära krishanteringsförmågan för uppfyllande av det nya allmänna kapacitetsmålet för 2010 som Europeiska rådet godkänt. En del av dessa frågor tas även upp vid utrikesministrarnas möte.


Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn 09 1602 2182, ambassadrådet Anne Huhtamäki, Europaavdelningen, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6097, och ambassadrådet Anne Ahonen, utvecklingspolitiska avdelningen, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6282


















EU