Markkinamahdollisuudet Egyptissä

Egypti on valtavien projektien maa. Kymmenessä vuodessa infrastruktuuriin on sijoitettu yli 400 miljardia dollaria, 30 uutta kaupunkia on rakennettu, ja uusia hankkeita käynnistetään jatkuvasti. Egyptissä rakennetaan uusi hallinnollinen pääkaupunki Kairon itäpuolelle. Satamia rakennetaan ja modernisoidaan, ja teitä rakennetaan. Uusia tuotantolaitoksia rakennetaan mm. Suezin kanavan erityistalousalueella. Egyptissä on myös käynnissä massiivinen kastelujärjestelmän rakennusprojekti uuden viljelyalan käyttöön ottamiseksi.

Megaluokan projektit luovat vahvaa kysyntää erilaisille investointituotteille, jotka ovat suomalaisen vientiteollisuuden vahvaa osaamisalaa. Erityisestä kysyntää on näillä aloilla:

  • Kiertotalouden ratkaisut, varsinkin teollisuuden ja maatalouden jätevirtojen hyödyntämisessä

  • Jätehuollon ratkaisut, yhdyskuntajätteen mekaaninen - ja biologinen käsittely ja jäteveden puhdistus

  • Ammatillinen koulutus, opettajakoulutus ja ammattikorkeakoulujen koulutus

  • Tieto- ja viestintätekniikka, digitaalinen transformaatio, finanssiteknologia, valokuituratkaisut

  • Terveydenhuolto, sairausvakuutusjärjestelmän uudistaminen, lääketieteelliset tilat

Egypti kuuluu Euroopan unionin naapuruusmaihin ja sillä on myös pääsy Global Gateway -rahoitukseen, josta toistaiseksi on hyväksytty kolme rakennusprojektia. Useimmille suomalaisyrityksille ohjelmasta rahoitetut projektit ovat liian suuria sellaisenaan, mutta ne luovat myös monia epäsuoria vientimahdollisuuksia toimia pääsopimuskumppaneiden alihankkijoina. Suomen suurlähetystö Kairossa seuraa markkinatilannetta ja jakaa tietoa uusista liiketoimintamahdollisuuksista.

On myös pienempiä julkisen tahon rahoittamia projekteja, jotka sopivat kokonsa puolesta paremmin eri alojen pienille ja keskisuurille yrityksille. Esimerkiksi Egyptin valtion ”Decent Life”-ohjelma rahoittaa hankkeita, joiden tarkoituksena on luoda kohtuulliset elinolosuhteet syrjäisiin kyliin ja kaupunkeihin koko Egyptissä. Projektien päätöksenteko on hajautettu ja niiden koko on huomattavasti pienempi kuin kansallisten suurten projektien.

Suomella on kauppakumppanina Egyptissä hyvä maine. Osittain nämä kokemukset johtuvat 1980 -luvun onnistuneista kehitysyhteistyöprojekteista. Myös suomalaista puutavaraa on tuotu Egyptiin jo yli sadan vuoden ajan. Suomalaisilla yrityksillä on näistäkin syystä hyvät lähtökohdat lähestyä egyptiläisiä asiakkaita. Egyptin markkinoilla kannattaa olla aktiivinen etsimään liiketoimintamahdollisuuksia ja liiketoimintakulttuuriin kannattaa tutustua. Suurlähetystö voi tässä auttaa. Me tapaamme egyptiläisiä kumppaneita jatkuvasti ja me voimme neuvoa hyviksi havaittuja tapoja laajentaa vientitoimintaa Egyptiin.