Utrikeshandelsminister Vilén besöker Lettland och Litauen

Utrikeshandelsministeri Jari Vilén som i Finland ansvarar för EUs utvidgningsförhandlingar besöker Litauen tisdagen den 7 maj och Lettland onsdagn den 8 maj. Avsikten med besökena är att framför allt diskutera framstegen i EU-medlemsförhandlingarna, unionens framtid, EU-informationen och -folkomröstningen. Även aktuella WTO-frågor kommer upp.

Minister Vilén diskuterar i Vilna med utrikesminister Antanas Valionis och i Riga med utrikesminister Indulis Berzins. I båda länderna träffar minister Vilén även ländernas chefsförhandlare och representanter i unionens framtidskonvent samt parlamentariker. Utrikeshandelsministern samtalar också med representanter för finländska företag som verkar i båda länderna.

Tisdagen den 7 maj håller minister Vilén Europadagens föredrag vid universitetet i Vilna.

Finland har på ett betydande sätt stött Litauens och Lettlands förberedelser för EU-medlemskap. Finlands handelsutbyte har under de senaste åren utvecklat sig positivt i synnerhet med Litauen.

Minister Vilén strävar att inom detta år besöka alla länder som förhandlar om EU-medlemskap. Han besökte Estland i mars.

Ytterligare information: tjänstemannasekreterare Arja Makkonen gsm 040-757 8403.









EU
EU-jäsenyys
Latvia
Liettua
WTO