Suomi tukee koulutettujen afganistanilaisten osallistumista kotimaansa jälleenrakennukseen


Yli 23 sotavuoden jälkeen Afganistanissa on huutava pula koulutetuista henkilöistä. Maan yhä herkän tilanteen vakauttaminen edellyttää toimivaa hallintoa. Suomi on tukenut viime kuukausina Afganistanin väliaikaista hallintoa ja jatkaa vasta valitun siirtymäkauden hallinnon tukemista.

Suomeen pakolaisina tulleiden afganistanilaisten joukossa on korkeasti koulutettuja henkilöitä, jotka haluavat antaa panoksensa kotimaansa hyväksi. Ulkoministeriö on päättänyt tukea noin 30 afganistanilaisen paluuta osallistumaan maansa jälleenrakentamiseen. Pääsääntöisesti vuoden mittaisen sopimuskauden jälkeen he voivat halutessaan palata Suomeen.

Lähtijöiden joukossa on mm. opettajia, lääkäreitä ja toimittajia, osalla on muuta erityisosaamista. Joukossa on sekä naisia että miehiä. Valtaosa Suomesta lähtijöistä menee siirtymäkauden hallinnon palvelukseen eri ministeriöihin. Osa lähtee aloittamaan pienimuotoista yritystoimintaa.

Paluuohjelman toteuttaa Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM. Sopimus ohjelman toteuttamisesta allekirjoitettiin 25. kesäkuuta ja lähtökoulutus alkaa 1. heinäkuuta. Ensimmäiset palaajat lähtevät mahdollisesti jo heinäkuussa.

Suomeen on tullut 1990-luvun alusta lähtien miltei 900 pakolaista Afganistanista.


Lisätietoja: Ulkoministeriön Aasia-yksikön päällikkö Tarja Laitiainen, puh 1605 6308