Mera finländskt bistånd till de palestinska flyktingarna

Utrikesministeriet har beviljat en halv miljon euroo humanitär hjälp för de palestinska flyktingar som lider pga krisen i Mellan-östern. Det extra biståndet kanaliseras genom FNs biståndsorganisation för palestinska flyktingar (UNRWA).

Den förvärrade situationen i Mellan-östern har ytterligare försvårat tillvaron för de flyktingar som bor på Västbanken och i Gaza. Under de senaste 18 månaderna har fattigdomen i flyktinglägren ökat explosionsartat, och redan innan de senaste veckornas händelser levde ungefär hälften av invånarna i Gaza och på Västbanken på mindre än två dollar om dagen. Nu förvärras den humanitära situationen snabbt i de palestinska områdena, och det börjar vara bråttom med att få fram den internationella hjälpen.

Finland har tidigare i år understött de palestinska flyktingarna genom UNRWA med 2,5 miljoner euro, av vilken summa en halv miljon euro riktats varit nödhjälp just till lägren på Västbanken och Gaza. Det finns drygt fem miljoner palestinska flyktingar. Av dem omfattar UNRWA-biståndet 3,7 miljoner flyktingar som bor i Gaza, Jordanien. Syrien och Libanon eller på Västbanken. Där har UNRWA genomfört hälso- och skolningsprojekt samt sysselsättningsprogram.

Finland följer aktivt med UNRWAs verksamhet - stödet till organisationen påbörjades år 1952. Den förvärrade situationen i Mellan-Östern hösten 2000 har å ena sidan försvårat UNRWAs verksamhet, men å andra sidan även ökat behovet av hjälp i flyktinglägren. I fjol stödde Finland de palestinska flyktingarna med ca 18 miljoner mark.

Ytterlgiare information erhålles på utrikesministeriets biståndsavdelning :chefen för enheten för humanitär hjälp,Lars Backström 1605 6225, [email protected], eller forskningssekreterare Irma Kaunisto, 1605 6340, [email protected].