Kvinnoföretagarsamarbete mellan Litauen och Finland

Finland stöder kvinnoföretagsamhet i Litauen genom ett under försommaren startat av utrikesministeriet finansierat projekt. Den del som koncentrerar sig på finansieringsfrågor finansieras genom en fond inom Europarådets utvecklingsbank (CEB, Council of Europe Development bank). De två övriga komponenterna i projektet erbjuder utbildning i mentorskap och internationalisering. För realiseringen av projektet svarar Finnconsult.

Som utbildare i alla tre komponenter fungerar såväl litauiska som finländska experter. Projektets lokala projektchef Edita Povilaityte koordinerar alla utbildningsfunktioner och verkar själv som utbildare. Som ledare för finansieringskomponenten och finländsk utbildare fungerar Ulla Järvelä-Seppinen från Finnconsult, medan Leena Westman är expert och ledare för mentorskap och internationalism. Som lokala samarbetsorganisationer fungerar fyra litauiska organisationer som stöder små- och medelstor industri samt kvinnoföretagsamhet.

Utbildningen inom finansieringskomponenten koncentrerar sig på att förbättra kvinnoföretagarnas ekonomisk-administrativa kunskaper. Man har utvecklat färdigheterna att anhålla kredit från två lokala banker. Krediten har öronmärkts av CEB och Nordiska investeringsbanken (NIB, Nordiska Investeringsbanken) för detta ändamål. Ca 45 företags representanter har fått utbildning. Vissa särskilt utvalda företag skall även få extra problemfixerad rådgivning.

För mentorskapets del kompletterar utbildningen det redan existerande finländskt-litauiska samarbetet. Inom ramen för samarbetet har man utbildat så väl företagare som organisationsrepresentanter. Internationaliseringskomponenten som tar sig an de finländsk-litauiska affärskontakterna har gett utbildning åt drygt 20 företagare. De företagare som har de bästa möjligheterna att börja fungera som internationella aktörer eller förstärka sin ställning på de nya marknaderna har inbjudits på studiebesök till Finland den sista veckan i november. Handelsavdelningen vid Litauens ambassad och den finländsk-litauiska handelsföreningen har aktivt deltagit i arrangemanget. Gruppen bekantar sig bl.a med det finländska näringslivet, kvinnoföretagandet, de företagsamhet befrämjande organisationerna och Finnvera. Medlemmarna i gruppen representerar flera olika sektorer, bl.a textil- och metallindustri, träförädling, detalj- och partihandel samt turism.

Onsdagen den 27 november 2002 kl 08.30-11.15 arrangeras i utrikesministeriets lokaliteter ett engelskspråkigt seminarium Litauen som affärskumpan, där finländska företagare får information om
affärsmöjligheter i Litauen samt tillfälle att knyta kontakter med de i seminariet representerade företagen. Det centrala målet med studiebesöket är att få igång affärsverksamhet mellan finländska och litauiska företag. Under en vecka träffar företagarkvinnorna representanter för ett tjugotal finländska företag. Det första samarbetsavtalet gjordes redan innan besöket.

Ytterligare information: Sirpa Oksanen, utrikesministeriet, enheten för närområdessamarbete tel,1605 6014, ledaren för studieresans internationaliseringskomponent Leena Westman tel. 013-285 665, 040-737 1511, och projektets ledare Satu Zukale, Finnconsult, tel. 09-4301407 eller 040-5072032.










Liettua
koulutus