Honorärkonsul letade efter finländare bland jordskalvsbråten

En stor skara släktingar anlände till Club de Concepción när honorärkonsul Enríquez förärades sitt förtjänsttecken. En stor skara släktingar anlände till Club de Concepción när honorärkonsul Enríquez förärades sitt förtjänsttecken.

När Chile drabbades av ett kraftigt jordskalv i slutet av februari hade finländarna tur. Honorärkonsul Jorge Enríquez tog nämligen som sin uppgift att åka runt och leta rätt på finländare för att föra dem i säkerhet. Tack vare hans gärning fick ambassaden kontakt med alla finländare som befann sig i Chile bara ett par dagar efter jordbävningen, och deras anhöriga hemma i Finland kunde dra en lättnadens suck. Nu har Enríquez belönats med en hedersbetygelse för sin insats.

Republikens president Tarja Halonen förärade honorärkonsul Jorge Enríquez Finlands Lejons Riddartecken av första klass för hans insatser för finländarna i Chile. Utmärkelsen överräcktes av Finlands ambassadör i Chile, Iivo Salmi.

Förtjänsttecknet var ett erkännande till Enriquez för hans 10 år som finsk honorärkonsul i Chile (områdena Maule, Biobio och Los Lagos) och speciellt för hans insats efter den stora jordbävningen den 27 februari.

Jordbävningen drabbade just Enríquez verksamhetsområde hårdast. Där finns mycket skogindustri och finska företag har personal där. På grund av skalvet drabbades området av ett flera dagars elavbrott, telefoner fungerade inte och vattentillgången var bruten. Affärerna var antingen förstörda, stängda eller plundrade tomma.

Finlands ambassad i Santiago de Chile fick många förfrågningar både av medier och av anhöriga. Det var svårt att få kontakt eftersom internet och telefonnätet var ur bruk. Textmeddelanden anlände ett dygn försenade.

Konsul Enríquez körde runt området som ligger cirka femhundra kilometer söder om Chile med sin egen bil. Han letade rätt på finländarna och kollade hur de mådde, hjälpte dem till tryggare platser och till och med hyste in familjer i sitt eget hem. Tack vare honom fick man tag i finländarna i Chile på bara ett par dagar.

Det finns ungefär 200 finländare i Chile. Enriquez hjälpte dessutom andra nordbor, och förstärkte därmed för sin del samhörighetskänslan mellan de nordiska länderna i Chile.

Finland har cirka 400 oavlönade honorärkonsuler i världen. En av deras viktigaste uppgifter är att göra Finland känt ute i världen. Deras lokala nätverk gällande ekonomi och samhälleliga områden är viktiga t.ex. när det gäller att främja export. Egentliga konsulära tjänster är det frågan om främst på orter där många finländare är bosatta.