Penedo, finländs koloni i Brasilien

I början av 1900-talet försökte många finländare finna ett bättre liv på många håll i världen, även i Brasilien. Toivo Uusikallio grundade tillsammans med sin maka Liisa en utopistisk koloni i Penedo, i delstaten Rio de Janeiro år 1929.

Uusikallio hade i en dröm fått ett bud av Gud att grunda ett vegetarianskt idealsamhälle i södern. Tillsammans med Toivo och Liisa Uusikallio bosatte sig 139 finländare i Penedo. Uusikallios ideal var vegetarisk kost, naturalism och en strikt sexualmoral. Idén var att försörja sig på jordbruk, men problemen började snart. Kolonins produkter hade inte efterfrågan och växtsjukdomar förstörde skörden. Kolonins medlemmar var främst från medelklassen och hade ingen erfarenhet av jordbruksarbete. Många returnerade tillbaka till Finland redan samma år som kolonin grundades. Penningbrist och allmän likgiltighet plågade kolonin och snart glömdes också vegetarianismen bort.  P.g.a. brännande sol och myggor avstod man från naturalismen. Uusikallio lyckades inte heller med att hålla sexualmoralen hög i kolonin. Idealismens förfall hämtade med sig alkoholism. Lantegendomen måste säljas p.g.a. penningbrist år 1942 till ett schweiziskt läkemedelsföretag som innehade egendomen i 10 år.


Men finländarna lärde sig av dessa motgångar och ett nytt tidevarv började i Penedo. Kolonins medlemmar började bygga badinrättningar och bastun och började göra handarbeten. Denna verksamhet fortsätter ännu idag. Penedo är beläget bredvid en nationalpark i närheten av huvudleden mellan Rio de Janeiro och São Paulo. Orten är en mycket populär turistort där besökarna kan njuta av bergsluften och göra uppköp i den finländska byn.

Idag finns det rätt få ättlingar kvar i Penedo av dem som flyttade från Finland, men finländska traditioner upprätthålls och affärsverksamheten är aktiv. I byn finns ett museum som berättar om byns historia och om Finland. På Finlandklubben (Clube Finlândia) samlas den finländska folkdansgruppen, som håller den finländska folkdanstraditionen levande. Gruppen har besökt Finland flera gånger och uppträder regelbundet på Finlandklubben. Letkajenkka hör till folkdansgruppens mest populära programnummer.  I Penedo finns också julgubbens sommarstuga och turistattraktionen Lilla Finland (Pequena Finlândia), byggd som en finländsk trähusstad, full med små affärer och matställen.

År 2018 publicerades ”Penedo 90 anos histórias da colónia finlandesa” som berättar om Penedos 90-åriga historia. Boken är skriven på portugisiska.

Mer om verksamheten i Penedo idag finns på nätsidan https://penedo.com/

Källor:

  • Salonperä, Petri 1998; Utopiasiirtolaisuus
  • Pakkasvirta, Jussi ja Aronen, Jukka (toimi.); Kahvi, pahvi ja tango. Suomen ja Latinalaisen Amerikan suhteet. Gaudeamus, 1998.