Penedon suomalaissiirtokunta
1900-luvun alkupuolella Suomesta lähdettiin etsimään parempaa maailmaa kaikista maanosista, myös Brasiliasta. Penedon siirtokunta perustettiin Rio de Janeiron osavaltioon vuonna 1929 Toivo Uuskallion ja hänen vaimonsa Liisan toimesta.
Uuskallio oli saanut unessa viestin Jumalalta vegetarismia noudattavan ihanneyhteiskunnan perustamisesta etelään. Uuskallioiden kanssa Penedoon asettui 139 suomalaista, mutta monet palasivat jo ensimmäisenä vuonna. Siirtokunnan tavoitteena oli vegetarismi, naturalismi ja Uuskallion kannattama tiukka seksuaalimoraali. Taloudellisesti Penedon oli tarkoitus selvitä maanviljelyllä. Ongelmat tulivat kuitenkin esille hyvin pian. Siirtokunnan tuotteille ei ollut menekkiä ja kasvitaudit tekivät tuhojaan. Keskiluokkataustaisilla siirtolaisilla ei ollut myöskään kokemusta maanviljelystä. Rahavaikeudet ja "lorvitauti" vaivasivat siirtokuntaa ja kasvisyöntikin unohtui pian. Naturalismistakin luovuttiin hyttysten ja polttavan auringon vuoksi. Pian astui alkoholismi kuvaan eikä Uuskallion kuri riittänyt pitämään seksuaalimoraalia korkealla. Talousvaikeuksiin ajautunut Penedon tila myytiin sveitsiläiselle lääkefirmalle vuonna 1942 ja säilyi sen hallussa kymmenisen vuotta.
Virheistä viisastuneita Penedossa alkoi tämän jälkeen uusi aikakausi. Siirtokunnan jäsenet ryhtyivät pitämään täyshoitoloita ja saunoja sekä tekemään käsitöitä. Tällä tiellä Penedo on edelleen. Siirtokunta sijaitsee luonnonpuiston kupeessa Rio de Janeiron ja São Paulon välissä ja on erittäin suosittu matkailukohde, jossa voi nauttia vuoristoilmasta sekä suomalaiskylästä.
Penedossa asuu enää kourallinen suomalaisia ja heidän jälkeläisiään, mutta toimintaa ja Suomi -kuvaa pidetään aktiivisesti yllä; kylässä on sen historiasta ja Suomesta kertova museo, Suomi-klubilla (Clube Finlândia) järjestetään tansseja. Tansseissa esiintyy säännöllisesti Suomessakin vieraillut kansantanssiryhmä, ja letkajenkka kuuluu tanssien suosituimpiin ohjelmanumeroihin. Penedossa sijaitsee myös joulupukin kesämökki sekä suomalaisista puutalokaupungeista muotonsa saanut Pikku-Suomi (Pequena Finlândia) -ostoskeskus.
Lisätietoja: Penedo.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Penedon 90 -vuotisesta historiasta julkaisiin v. 2018 portugalinkielinen kirja ”Penedo 90 anos histórias da colónia finlandesa”.
Lähteet:
Salonperä, Petri 1998; Utopiasiirtolaisuus
Pakkasvirta, Jussi ja Aronen, Jukka (toimi.); Kahvi, pahvi ja tango. Suomen ja Latinalaisen Amerikan suhteet. Gaudeamus, 1998.