Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki till Egypten

Pressmeddelande 48/2004
26.2.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki besöker Egypten på inbjudan av utrikesministeriets samarbetsminister Fayza Aboulnaga den 1-3 mars.

Utöver minister Aboulnaga träffar Lehtomäki utrikeshandelsminister Youssef Boutros Ghali, kommunikations- och informationsteknikminister Ahmed Nazif samt miljöminister Mahmoud Ryadh. Med minister Lehtomäki reser även en finländsk företagsdelegation. Under besöket anordnas även ett seminarium för att kartlägga möjligheterna till ekonomiskt samarbete på miljöområdet.

Syftet med minister Lehtomäkis besök är att främja ett utbyggt samarbete mellan Finland och Egypten samt att stärka de handelsekonomiska och institutionella förbindelserna.

Egypten är en långvarig utvecklingssamarbetspartner till Finland. Nu håller samarbetet på att övergå till ett nytt skede, där ett av tyngdpunktsområdena är handelsförbindelserna. Finlands långa erfarenhet av utvecklingssamarbete, sakkunskap och kontakter utgör en god grund för det framtida samarbetet.

Utrikesministeriet utvecklar som bäst nya former av handelsekonomiskt samarbete och utvecklingssamarbete för de länder som befinner sig i övergångsskedet, dvs. Egypten, Namibia och Peru, i enlighet med det utvecklingspolitiska program som statsrådet godkände i februari 2004.

Under besöket undertecknas ett avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Egypten, som till sin del bidrar till utvecklingen av handelsrelationerna mellan länderna.

Finland genomför för närvarande åtta fleråriga mellanstatliga utvecklingssamarbetsprojekt i Egypten. Dessutom finansieras smärre projekt på lokal nivå. Finlands stöd till utvecklingsprojekt i Egypten uppgår till ca fem miljoner euro.

Minister Lehtomäki återvänder till Finland torsdagen den 4 mars 2004.

Närmare upplysningar: utvecklingssamarbetsrådet Anna Gebremedhin, avdelningen för Afrika och Mellanöstern, tfn (09) 16056396 och ministerns specialmedarbetare Anna Tonttila, tfn (09) 16055356, mobiltfn 040 51 31 669.

Bakgrundsinformation (på finska):

Utvecklingssamarbetet mellan Finland och Egypten(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Egyptens utrikeshandel(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Handeln mellan Finland och Egypten(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)