EU:s utrikesministermöte behandlade regeringskonferensens dagordning och kom överens om utvecklingen av försvaret

Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 164/2004
18.5.2004



EU:s utrikesministrar, som sammanträdde i Bryssel den 17 och 18 maj, gick vid två arbetssessioner inom regeringskonferensen igenom de politiska frågor angående unionens grundlagsfördrag som fortfarande inte har lösts. Regeringskonferensens sammanträden hölls i samband med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser. Från Finland deltog utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Paula Lehtomäki i mötena. Försvarsminister Seppo Kääriäinen deltog i utrikesministrarnas och försvarsministrarnas gemensamma möte.

På regeringskonferensens dagordning fanns rådets sammansättning och ordförandeskap, de fleråriga strukturella ramarna, budgetförfarandet, stadgan om de grundläggande rättigheterna, domstolens befogenheter i frågor som gäller alltför stora underskott samt tillämpningsområdet för beslutsfattande som grundar sig på kvalificerad majoritet. Ministrarna diskuterade även kommissionens sammansättning. Regeringskonferensen utfärdade inga slutsatser, men ordförandelandet Irland utarbetar på basis av sessionerna ett förslag för Europeiska rådet i juni, då stats- och regeringscheferna skall besluta om grundlagsfördragets innehåll.

EU:s försvarsministrar deltog på måndagen den 17 maj i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser. Vid det gemensamma mötet godkände utrikes- och försvarsministrarna det nya allmänna målet för utvecklingen av EU:s militära resurser (Allmänt mål 2010), i vilket som en väsentlig del ingår inrättandet av snabbinsatstrupper närmast för krishanteringsuppgifter som sker på begäran av FN. Truppstyrkan som har storleken av en stridsavdelning (ca 1 500 personer) skall kunna inleda sin verksamhet i krisområdet inom tio dagar efter unionens beslut att inleda operationen. Målsättningen är att trupperna skall vara preliminärt funktionsdugliga i början av 2005 och fullt funktionsdugliga år 2007. Finland anser att utvecklingen av snabbinsatstrupper är en väsentlig del av modern fredsbevarande verksamhet, där reaktionshastigheten har fått avgörande betydelse. Finland utreder som bäst hur och med vilka insatser landet kunde delta i utvecklingen av snabbinsatstrupperna.

Ministrarna diskuterade även utveckling, forskning och anskaffningar gällande försvarsresurserna samt försvarsmaterielbyråns inrättande. Avsikten är att beslutet om byråns inrättande skall fattas i juni och att byrån skall inleda sin verksamhet redan under 2004. Dessutom tog man upp en förbättring av unionens resurser för planering och genomförande av krishanteringsinsatser samt förberedelserna inför en eventuell EU-insats i Bosnien.

Utrikesministrarna diskuterade situationen i Irak under måndagens lunch. Rådet fördömde i sina slutsatser morden på ordföranden för Iraks interimsförvaltning, Abdul Zahran Othman Mohammad, och den amerikanske ingenjören Nicholas Berg samt den inhumana behandlingen av irakiska fångar.

Kommissionens ledamot med ansvar för yttre förbindelser, Chris Patten, redogjorde för sitt Kosovobesök och konstaterade att läget i området är svårt. Rådet bekräftade sitt stöd till FN:s interimsförvaltning Unmik och betonade engagemanget för demokrati och införande av rättsstatsnormer innan Kosovos ställning diskuteras.

I sina slutsatser om situationen i Mellanöstern fördömde rådet Israels verksamhet och den otillbörliga behandlingen av dödade israeliska soldaters kroppar i Gaza samt uppmanade palestinierna att förhindra våldsdåd.

Vad gäller Burma beklagades det faktum att arresteringen av oppositionsledaren Aung Sang Suu Kyi fortsätter och att oppositionspartiet NLD inte fått delta i landets nationalförsamling. Rådet uttryckte även oro över den humanitära katastrofen i Darfur i Sudan och uppmanade Sudans regering att avväpna Jajaweeds militanta grupper samt konfliktens parter att respektera eldupphöret.

Den utrikespolitiska höge representanten Javier Solana gavs i uppdrag att utarbeta konkreta förslag om hur EU kunde främja rättsstatsprincipen vad gäller Internationella brottmålsdomstolen ICC:s och FN:s protokoll mot tortyr.


Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Ritva Koukku-Ronde, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5390 eller 040 830 4868 och specialforskare Heli Siivola, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8186




















EU