Väyrynens resa till Persiska viken var lyckad

Pressmeddelande 12/2011
19.1.2011

Minister Väyrynen med lokal media i Kuwait. Foto: Petri Neittaanmäki.Minister Väyrynen med lokal media i Kuwait. Foto: Petri Neittaanmäki.

Den 14 – 20 januari besökte utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Kuwait tillsammans med en omfattande företagsdelegation för att främja den bilaterala handeln.

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten hör till den största marknaden för den finska teknologiindustrin. Länderna har varit Finlands fjärde och femte största marknad utanför Europeiska unionen. Under de senaste åren har den bilaterala handeln starkt gått ner på grund av recessionen och på grund av att företagen inom teknologiindustrin har flyttat sin produktion från Finland till den globala marknaden. Vid utrikesministeriet har man lagt märke till utmaningarna inom exporthandeln och man försöker påverka dem genom att främja kännedomen om det finska kunnandet i våra handelsparterskapsländer.

På resan för att främja exporten deltog 40 företag bl.a. från energi-, gruv-, informationsteknologi-, logistik- och utbildningssektorerna. Finpro svarade för företagsdelegationens resa.

Under resan förstärktes också Finlands goda förbindelser med länderna kring Persiska viken.

Minister Väyrynen besökte Saudiarabien 1979 och då var hans värd utrikesminister Prins Saud Al-Faisal Bin Abdulaziz Al-Saud. Prins Saud är fortfarande Saudiarabiens utrikesminister och Väyrynen hade ett möte med honom. Dessutom träffade Väyrynen de ministrar som svarar för ekonomisektorn.

Under besöket fördes lyckade och omfattande diskussioner om utvecklandet av de bilaterala handelsförbindelserna. Värdarna önskade ett ökat samarbete mellan ländernas teknologiindustri, gruvindustri och utbildningssektor. Till besöket hörde att bekanta sig med landets historia i museet som presenterar den saudiska statens grundare Ibn Sauds historia.

I Förenade Arabemiraten träffade minister Väyrynen utrikeshandelsminister Sheika Lubna Al Quassim. Det konstaterades att det finns goda förutsättningar för en tillväxt av handeln eftersom Arabemiraten strävar efter att diversifiera sin ekonomiska struktur. Utöver de traditionella sektorerna var värdarna i synnerhet intresserade av samarbete med utbildningssektorn.

I Arabemiraten deltog minister Väyrynen i den internationella konferensen om förnybar energi, World Future Energy Summit. I sitt anförande betonade Väyrynen behovet av hållbar utveckling och miljövänlig teknologi för att främja frihandeln. Genom att liberalisera handeln får man snabbt ”grön teknologi” ut på marknaden och priset på teknologin går ned till en nivå som de fattiga länderna har råd med.

I Kuwait mottogs minister Väyrynen av kronprins Sheik Nawaf Al-Ahmed Al-Jaber Al Sabah. Minister Väyrynens föregående besök till Kuwait var 1985 och då var hans värd Kuwaits nuvarande emir Jaber Al-Sabahin.

Vid sina möten med Kuwaits premiärminister, handels- och industriminister, elektricitetsminister och oljeminister samt undervisningsminister framkom de goda förbindelserna mellan våra länder och de goda förutsättningarna för att förstärka handelsförbindelserna.

Utöver sina officiella möten träffade minister Väyrynen företrädare för finskt näringsliv med aktiviteter i Kuwait.

Ytterligare information: specialmedarbetare Petri Neittaanmäki, tel. 040 553 8245, chefen för enheten för Mellanöstern och Nordafrika Helena Tuuri, tel. 09 1605 6538