Situationen i Iran och Italiens ordförandeprogram behandlas i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser


Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 209/2003
17.7.2003


Europeiska unionens råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder för första gången under det italienska EU-ordförandeskapet måndagen den 21 juli i Bryssel. Finland representeras vid mötet av utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Paula Lehtomäki.

När det gäller de yttre förbindelserna diskuterar rådet situationen i Iran och landets kärnprogram. Generaldirektören för internationella atomenergiorganisationen IAEA presenterade den 19 juni för organisationens förvaltningsråd en rapport, som hävdade att Iran försummat sina förpliktelser att rapportera om kärnstoff och vederbörande funktioner. Däremot har man inte i detta skede kunnat konstatera att Iran brutit mot några egentliga förpliktelser i avtalet, vilket skulle förutsätta att ärendet hänsköts till FN:s säkerhetsråd. Iran har ratificerat avtalet om kärnvapenstopp och har slutit ett sk. full scope safeguards-övervakningsavtal med IAEA. Iran har dock inte undertecknat IAEA:s tilläggsprotokoll, som skall effektivera övervakningen och utöka inspektionerna. IAEA:s förvaltningsråd uppmanade Iran att omedelbart tackla de problem som uppdagats under inspektionerna. Landet uppmanades också att till fullo samarbeta med IAEA. EU anser att Iran omedelbart och utan särskilda villkor bör underteckna tilläggsprotokollet.

Rådet drar upp linjerna för EU:s förhandlingsstrategi inför världshandelsorganisationen WTO:s femte ministermöte, som arrangeras i Cancun i Mexico den 10-14 september. Ministermötet i Cancun skall företa en mellangranskning av förhandlingarna och ge direktiv för det fortsatta arbetet. Centrala förhandlingsfrågor för EU är bl.a jordbruket, industriprodukters tillgång till marknaderna, service, handel och miljö, de sk. Singapore-frågorna samt skydd för andligt kapital, i synnerhet angående geografisk märkning och särbehandling av utvecklingsländer. EU anser det viktigt att man redan före ministermötet i Cancun kan avgöra frågan den sk. TRIPS- och folkhälsofrågan, som berör tillgången på läkemedel i utvecklingsländerna. Förberedelserna inför WTO-mötet omfattar även ett utkast till konklusion om hur befrämja de fundamentala rättigheterna i arbetslivet.

Rådet behandlar situationen i Mellanöstern och Irak. Fredsprocessen i Mellanöstern har uppvisat positiv utveckling. Det är av största betydelse att vapenvilan kan fortsätta. I begynnelsen av återuppbyggnaden av Irak strävar EU att koordinera sina bidrag. I oktober 2003 har man för avsikt att arrangera en stor internationell konferens om återuppbyggnaden av Irak. Finland är för egen del redo att delta i samarbetet. Det skulle innebära medverkan i ett FN-lett bistånds- och återuppbyggnadsarbete i Irak för att stabilisera landet i dess efterkrigstida situation.

Dessutom skall rådet ta ställning till beslut om fortsättning av EU:s krishanteringsoperation Concordia i Förra Jugoslaviska Republiken Makedonien till 15 december. Finland deltar i Concordia med tio fredsbevarare och förhåller sig positivt till en fortsättning av operationen. Bland övriga ärenden finns bl.a situationen på Västbalkan, EU-Afrika-relationerna, framstegen för EU:s krishanteringsoperation Artemis i Demokratiska Republiken Kongo samt Internationella brottmålsdomstolen.

När det gäller allmänna frågor diskuterar rådet tyngdpunkterna under Italiens EU-ordförandeskap. Diskussionen är öppen för publiken. Italien har ställt upp fem tyngdpunktområden för sin ordförandeperiod: regeringskonferensen, ekonomiska frågor, unionens utvidgning, EU:s roll i världspolitiken samt frågor om medborgarnas säkerhet, t.ex. kampen mot terrorism och illegal invandring. Dessa ordförandens målsättningar preciserar målen i det av rådet antagna arbetsprogrammet för de grekiska och italienska ordförandeskapen.

Finland godkände den 20 december 2002 sina egna målsättningar inom det ettåriga arbetsprogrammet för den grekiska och italienska perioden, och anser Italiens tyngdpunkter allmänt taget vara goda. Finland poängterar särskilt att det bör reserveras tillräckligt med tid för regeringskonferensens arbete på såväl minister- och stats- och regeringschefsnivå som på tjänstemannanivå. Regeringskonferensens mandat bör utformas så att mandatet vid behov möjliggör en tillräckligt grundlig förnyad behandling av centrala substansfrågor. Det finns inget behov att strama åt den tidtabell som antogs vid Europeiska rådet i Thessaloniki.

Italien har även föreslagit en europeisk verksamhetsplan för att öka den ekonomiska tillväxten. Finland poängterar att den sk. Lissabon-strategin i sig erbjuder en god grund för att öka konkurrenskraften och sätta fart på den ekonomiska tillväxten. Sålunda borde huvudvikten sättas på att verkställa strategin inom utsatt tid. Offentliga investeringar får inte störa stabilitetsbefrämjande förpliktelser.

Finland anser det även vara viktigt att fördjupa samarbetet mellan EU och Ryssland på basen av avtalet om partnerskap och samarbete och deklarationen från toppmötet i S:t Petersburg. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid förbättringen av säkerheten till havs.


Ytterligare information: överinspektör Lotta Lindegren, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150 och ambassadrådet Anne Huhtamäki, Europa-linjen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097 eller 040 546 0456

EU
Ryssland
WTO
krishantering