Kapacitetskonferens i samband med EU:s utrikesministermöte

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet
Försvarsministeriet

Pressmeddelande 374/2004
19.11.2004


EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 22. och 23. november. I samband med mötet hålls även en kapacitetskonferens där medlemsstaternas försvarsministrar deltar. Vid konferensen gör medlemsstaterna sina åtaganden beträffande EU:s stridsstyrkor. Avsikten är att man vid konferensen skall besluta om medlemsstaternas bidrag till EU:s snabbinsatsstyrkor. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och försvarsminister Seppo Kääriäinen i mötena.

Medlemsstaterna har förberett de förslag som framförs vid kapacitetskonferensen vid inbördes förhandlingar. Konferensen avger en förklaring, i vars bilaga medlemsstaternas bidrag till snabbinsatsstyrkorna sammanställs. Finland kommer att meddela att man avser delta i två stridstrupper. Den ena av dessa inrättas i samarbete med Tyskland och Nederländerna och denna trupp kunde vara beredd för insatser från den 1 januari 2007. Den andra stridstruppen inrättas tillsammans med Sverige och eventuellt Norge. Denna trupp står redo för EU-bruk i början av 2008. I samband med rådet anordnas även en kapacitetskonferens för civil krishantering.

Utrikesministrarna bereder Europeiska rådet den 16 och 17 december genom att behandla den preliminära dagordningen för mötet. De huvudsakliga punkterna är utvidgningen, terroristbekämpningen, det finansiella perspektivet, den nya narkotikastrategin för perioden 2005-2012 inom rättsliga och inrikes frågor samt yttre förbindelser.

Utrikesministrarna har även för avsikt att diskutera ordförandeskapets framstegsrapport, som gäller förhandlingarna om EU:s finansiella perspektiv för åren 2007-2013. Framstegsrapporten omfattar det finansiella perspektivets samtliga rubriker. Dess innehåll baserar sig på medlemsstaternas allmänna ställningstaganden. Finland anser att ordförandeskapets framstegsrapport till största delen är tillfredsställande. Finlands särskilda mål innefattar en betoning på helheten inom förhandlingarna om det finansiella perspektivet och framförandet av nationellt betydelsefulla aspekter vad gäller programmen inom yttre förbindelser. Dessutom för rådet en första diskussion om kommissionens förslag till finansiering av programmen inom yttre förbindelser.

Beträffande yttre förbindelser diskuterar utrikesministrarna relationerna mellan Iran och EU då Iran meddelat att man avbryter sin verksamhet för anrikning och upparbetning av uran. Irans beslut är en del av den paketlösning om långsiktigt samarbete som ingicks med Tyskland, Frankrike och Storbritannien den 14 november. Finland anser att Iran fullständigt och villkorslöst måste uppfylla de krav som framförts i resolutionerna från Internationella atomenergiorganisationen IAEA:s förvaltningsråd och reda ut de kvarstående frågorna. Förhandlingarna om samarbete på lång sikt med Iran kan inledas under förutsättning att IAEA verifierar att landet avbrutit sin verksamhet i enlighet med överenskommelsen.

Utrikesministrarna diskuterar även situationen för fredsprocessen i Mellanöstern efter Yasser Arafats död. EU strävar efter att utnyttja den förefintliga möjligheten att återuppliva fredsprocessen. Målsättningen är fortfarande genomförandet av modellen med två stater så att det vid sidan av Israel uppstår en livsduglig, enhetlig och suverän palestinsk stat i enlighet med färdplanen. Utöver politiskt stöd vidtar EU konkreta åtgärder bland annat i enlighet med den handlingsplan som den höge representanten Javier Solana lade fram i början av november. Finland understryker att den nya palestinska ledningen bör ges legitimitet genom val så snart som möjligt.

Vid mötet behandlas dessutom bland annat EU:s insatser inför FN:s uppföljningskonferens om uppnåendet av millennieutvecklingsmålen år 2005 och övriga utvecklingssamarbetsfrågor.

Närmare upplysningar: Jari Luoto, understatssekreterare för EU-ärenden, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, avdelningschef Kare Halonen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5044, enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tfn. (09) 1605 5480, specialsakkunnig Mari Eteläpää, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8175 och informationsdirektör Jyrki Iivonen, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8200

EU
utrikes- och säkerhetspolitik