UM siktar på kontroll över globaliseringen, utvecklingssamarbetsanslagen ökar

Pressmeddelande 193/2004
14.9.2004


Anslagen för utrikesministeriets förvaltningsområde i 2005 års budgetförslag uppgår till 822,019 miljoner euro. Jämfört med 2004 års egentliga budget ökar anslagen med 55,972 miljoner euro, varav utvecklingssamarbetsanslagen står för största delen. Dessa ökar med 48,067 miljoner euro i enlighet med regeringens rambeslut samt det utvecklingspolitiska program som regeringen godkänt.

För utrikesministeriets verksamhetsutgifter föreslås i budgetförslaget 174,985 miljoner euro, vilket innebär en ökning på 2,957 miljoner euro jämfört med innevarande år. Eftersom anslagen för utvecklingssamarbete ökar, ökar även utgifterna för utvecklingssamarbetets förvaltning.

Utrikesförvaltningen utvecklas på basis av UM-strategi 2010 allt tydligare med utgångspunkt i verksamheten och målsättningarna. Personalresurser inriktas på politikberedningen genom att administrationen skärs ned med 25 manår. På detta sätt kan även nuvarande representationsnät upprätthållas. Ministeriet satsar även på personalens kunskaper och välmående. I anslutning till detta tar utrikesministeriet från inledningen av 2005 i bruk det reformerade systemet för ersättningar till utrikesrepresentationen, med hjälp av vilket man vill säkerställa att utrikesförvaltningens tjänstemän är villiga att flytta till utrikesrepresentationen.

Det föreslås en höjning av den totala finansieringen av utvecklingssamarbetet på 54,5 miljoner euro. Finland har förbundit sig att försöka uppnå FN:s millenniemål, av vilka det mest betydande är en lindring av den extrema fattigdomen och hungersnöden i världen. För Finland innebär detta åtagande skyldigheter som genomförs bland annat genom att anslagen för utvecklingssamarbete ökas. Anslagen höjs årligen så att de år 2007 uppskattas överskrida 0,44 procent av bruttonationalinkomsten.

Anslagen för 2005 föreslås uppgå till 600,1 miljoner euro, vilket motsvarar 0,39 procent av bruttonationalinkomsten. För förbindelsefullmakter inom utvecklingssamarbete föreslås 540 miljoner euro. Fullmakterna innebär en möjlighet att ingå förbindelser för utvecklingssamarbete för en tid som överskrider ett budgetår.

Utvecklingssamarbetets effektivitet ökas genom att det koncentreras till allt färre länder och internationella organisationer samt till de största programmen. Förutom genom utvecklingssamarbete försöker man förbättra utvecklingsländernas ställning genom att beakta deras intressen inom utrikespolitikens samtliga delområden och dessutom inom handels-, miljö-, jord- och skogsbruks-, social- och immigrationspolitik samt inom politiken för informationssamhället.

För närområdessamarbetet föreslås 24,2 miljoner euro, vilket är 1,166 miljoner euro mindre än i innevarande års budget. Statsrådets fastställde den nya strategin för närområdena den 22 april 2004. Närområdessamarbetets målsättning är att främja regional stabilitet och stöda en balanserad ekonomisk och samhällelig utveckling i närområdena. Närområdessamarbetets primära målområden är nordvästra Rysslands federationskrets, i synnerhet Karelska republiken, Leningradregionen, Murmanskregionen och S:t Petersburg. Närområdessamarbete bedrivs framför allt inom följande områden: miljö, jord- och skogsbruk, social- och hälsovård, rättsväsen, trafik och datakommunikationer, energi, kärnsäkerhet, utbildning och medborgarsamhället.

Finlands utrikes- och säkerhetspolitik utvecklas i enlighet med den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse som avges till riksdagen hösten 2004. För upprätthållande av de finländska fredsbevarande styrkorna och för civilpersonalens deltagande i krishanteringsuppdrag föreslås anslag i enlighet med regeringens rambeslut. För dessa moment finns ofördelade anslag till ett belopp av 16,3 miljoner euro för eventuella nya projekt eller för ytterligare utgifter för nuvarande projekt eller för en fortsättning av dessa. Anslagen för fredsbevarande verksamhet har dimensionerats i enlighet med de fredsbevarande truppernas omfång och uppgifternas kravnivå. Antalet soldater i fredsbevarande uppgifter uppskattas till ca 1 000.

Närmare upplysningar: ekonomidirektör Pekka Mattila, linjen för ekonomiförvaltning, tfn (09) 160 55850, enhetschef Sinikka Antila, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn (09) 160 56283, och överinspektör Sari Kantola, enheten för närområdessamarbete, tfn (09) 160 55610

















Budgetpropositionen(Länk till en annan webbplats.)

Statsrådet(Länk till en annan webbplats.)