Utrikesminister Erkki Tuomioja ledde ministermöte om förbud mot kärnsprängningar

Finlands ständiga representation vid Förenta nationerna

Pressmeddelande
23.9.2004




I samband med FN:s generalförsamling i New York anordnades den 23 september på initiativ av Finlands, Japans, Australiens och Nederländernas utrikesministrar ett ministermöte för att främja ikraftträdandet av fördraget om förbud mot kärnsprängningar (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty, CTBT).

Till mötet hade inbjudits ett femtiotal länder som undertecknat fördraget och i mötet deltog utrikesministrarna för omkring trettio länder, däribland Ryssland, Kanada och Sydafrika. Mötet leddes av utrikesminister Erkki Tuomioja och Japans utrikesminister Yoriko Kawaguchi.

Vid mötet godkändes en ministerförklaring där man betonar ländernas engagemang för ratificeringen av fördraget om förbud mot kärnsprängningar och betydelsen av att man avhåller sig från kärnsprängningar samt fastställer att det finns ett behov av ett system för effektiv observation av kärnsprängningar. Fördraget om förbud mot kärnsprängningar har undertecknats av 172 länder och det har ratificerats av 115 länder. Ytterligare ratificeringar behövs för att fördraget skall träda i kraft.

Utrikesminister Tuomioja betonade i sin avslutande sammanfattning av diskussionen fördragets betydelse som ett led i ansträngningarna för att begränsa spridningen av massförstörelsevapen och ansåg att mötet hade givit ny drivkraft till ratificeringen av fördraget. Han uttryckte ett önskemål om att deltagarna skulle betona betydelsen av att ansluta sig till fördraget för länder som inte undertecknat det.

Mötet var en fortsättning på det ministermöte för främjande av fördragets ikraftträdande som hölls i Wien år 2003, där utrikesminister Tuomioja fungerade som ordförande.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Jarmo Sareva, tfn +1 212 355 2100











FN