Utrikeshandelsminister Vilén: Förstärk samarbetet mellan Medelhavet och Östersjön!

Utrikeshandelsminister Jari Vilén talade vid ett seminarium om Medelhavs-området, Östersjön och EUs nordliga dimension i Barcelona den 28 februari. Under besöket träffade han även premiärminsitern för Kataloniens autonoma region, Jordi Pujolin, som senaste sommar besökte Finland.

Minister Vilén påminde i sitt tal om att det bästa sättet att handha sina nationella intressen är att arbeta för en internt och externt starkare union. Den nordliga dimensionen och Euro-Medelhavssamarbetet är inte konkurrerande utan kompletterande processer.

En av huvudprinciperna i den nordliga dimensionen är ett ökat EU-samarbete med Ryssland. Oron för miljöns tillstånd är en realitet såväl kring Medelhavet som Östersjön, påminde minister Vilén. Som ett utmärkt praktiskt exempel är miljöpartnerskapet inom den nordliga dimensionen. Detta möjliggör för donatorländerna, EU-kommissionen samt de internationella finansinstituten att binda sig vid miljösamarbetsprojekt för att lindra problemen i vårt närområde, sade Vilén.

Andra stöttepelare för den nordliga dimensionen är även informationsteknologisamarbetet samt nordliga e-dimensionsprogrammet från Riga senaste höst. Man har börjat förverkliga programemt som är en del av ett större eEuropa-projekt. Motsvarande program finns mellan Medelhavsländerna. Även inom trafiksektorn har Finland varit aktivt och slagit fram ett projekt kallat "Östersjöns motorväg" som skall förstärka trafiklederna från Östersjöområdet till Mellan-Europa.

Det viktigaste i samarbetet mellan Medelhavet och Östersjön är att öka säkerheten, stabiliteten och välståndet i EUs närområden. Handel är ett viktigt medel för att befrämja denna målsättning. Ett starkt samarbete mellan syd och nord skapar möjligheter att lära oss av varandras erfaernheter och bygga ett Europa, som är allt mera konkurrenskraftigt, dynamiskt och välmående, konstaterade Vilén.

Ytterligare informaiton: specialrådgivare Ukko Metsola, tel. 040-751 5173









Minister Viléns tal

EU
nordliga dimensionen