Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki till Indien och Nepal

Pressmeddelande 38/2005
28.1.2005


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki reser till Indien den 1-8 februari för att främja exporten. Med minister Lehtomäki följer en företagsdelegation bestående av representanter från ca 20 företag. Besöket inleds i Bangalore, där Lehtomäki träffar ledningen för delstatsregeringen och inviger Elcoteqs elektronikfabrik samt en fabrik som använder finländsk teknologi som tillverkar säkerhetsglas för bilar.

I New Delhi för Lehtomäki officiella diskussioner med Indiens handels- och industriminister Kamal Nath och träffar även andra ministrar, bland annat olje- och gasminister Mani Shankar Aiyar. Andra frågor som man fäster uppmärksamhet vid är telekommunikation, energi samt skogs- och pappersindustrin och till exempel vattenförsörjningen och brobyggnadsbranschen. För närvarande fungerar över 70 finländska företag i Indien. Finland vill även locka indiska företag att etablera sig och investera i Finland.

Vid sidan av handeln anknyter även globala frågor till resans program. Minister Lehtomäki deltar i New Delhi i Helsingforsprocessens möte på hög nivå och håller tillställningens öppningstal. Helsingforsprocessen siktar till kontroll över globaliseringen.

Från Indien fortsätter minister Lehtomäki till Nepal den 8-11 februari. Avsikten med besöket är att föra bilaterala diskussioner med Nepals ledning om landets politiska kris, det tioåriga kriget mot maoisterna samt Finlands och Nepals utvecklingspartnerskap.

I de maoistiska rebellernas krig mot Nepals regering har redan över 10 000 personer dött och de materiella skadorna av kriget är enorma. Särskilt oroväckande är även de allt oftare förekommande kidnappningarna och det kraftigt ökande antalet interna flyktingar.

Nepal är ett att Finlands åtta långvariga utvecklingssamarbetsländer. I fjol uppgick Finlands stöd till Nepal till ca fyra miljoner euro. Man har samarbetat särkilt inom undervisning och inom byggande av vatten- och avloppssystem. Finland har meddelat att man är redo att stöda initiativ för att lösa maoistkonflikten och den politiska krisen på ett sätt som stöder en demokratisk utveckling. Det primära målet för våra utvecklingsprojekt är under rådande omständigheter att säkerställa att biståndet går fram till avlägset belägna orter och de svagaste grupperna som drabbats av maoistkriget.

Närmare upplysningar: Beträffande Indien utrikesrådet Mikko Pyhälä, tfn 040 7763 785, beträffande Nepal utrikessekreterare Juha Savolainen, tfn 040 8291 726, samt ministerns specialmedarbetare Satu Mäki, tfn 040 8293 298, och pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669.