Utrikesminister Erkki Tuomiojas uttalande efter presidentvalet i Ukraina

Pressmeddelande 298/2004
27.12.2004


Den av OSSE utsända gruppen för valgranskning har ansett att det förnyade valet av president i Ukraina den 26 december fört landet avsevärt närmare de europeiska normerna för val.

I Finland är man tillfreds över att det nu arrangerade förnyade valet skapat bättre förutsättningar för att förverkliga folkets vilja. Valresultatet innebär för Ukraina ett långt steg mot demokrati. Det är viktigt att valmyndigheterna sakligt och möjligast snabbt behandlar de klagomål över valet som parterna framfört.

En utveckling mot demokrati i Ukraina är betydelsefull för Finland och för hela Europa. En fredlig klarläggning av den inrikespolitiska situationen i Ukraina stärker förutsättningarna för en utveckling av relationerna mellan Europeiska unionen och Ukraina inom ramen för grannelagspolitiken i Europa. Samtidigt främjar den också en fortsatt utveckling av de goda relationerna mellan Finland och Ukraina.

Finlands regering är redo för samarbete med den nye presidenten i Ukraina och med dennes kommande regering såväl i bilaterala och EU- som i internationella sammanhang.

Finland värdesätter OSSE:s aktiva och omfattande insats för granskningen av valet i Ukraina, som också omfattade finländska observatörer.

Tilläggsuppgifter: enhetschefen för Östeuropa och Centralasien Antti Turunen, tel. 040 557 6365, eller legationsrådet Tuula Yrjölä, tel. 040 740 9213.