Ambassadör Rantanen leder delegation till Skopje 40 år efter jordbävningen

Den 26 juli 2003 är det 40 år sedan den ödeläggande jordbävningen i Skopje. Det internationella samfundet visade stor beredskap att hjälpa den drabbade staden. Även Finlands regering och den finländska industrin deltog i återuppbyggnadsarbetet och donerade 18 trähus som uppförde på en gata i en förort till Skopje. Gatan fick namnet Finlandsgatan (Finska ulitsa). Föreningen Finlandsgatan har inbjudit den delegation från Finland att fira återuppbyggnaden.

Delegationen från Finland kommer att ledas av f.d. utrikesministern, ambassadör Paavo Rantanen. Med är även Finlands ambassadör för Makedonien Birgitta Stenius-Mladenov och Makedoniens ambassadör för Finland Martin Trenevski.

Inför 40-årsminnet av jordbävningen har invånarna på Finlandsgatan på talko ställt sin omgivning i festskrud. Makedoniens president Boris Trajkovski, som innan han blev statsöverhuvud bodde på Finlandsgatan, har personligen stött projektet och deltar även i festligheterna.

I jordskalvet 1963 dog över tusen människor och över 200 000 miste sina hem.

Ytterligare information: ambassadör Birgitta Stenius-Mladenov, gsm 040 521 4377 samt avdelningssekreterare Tuula Melasniemi, gsm 040 719 5805.