Genombrott för president Halonens initiativ om romer


Republikens president Tarja Halonens initiativ om att grunda ett europeiskt forum för romer har tagit ett långt steg framåt. Ambassadörerna Ann-Marie Nyroos och Gilles Chouraqui har i Europarådet i Strasbourg framlagt en av Finland och Frankrike gemensamt sammanställd modell att begrundas av de övriga länderna. Frankrike har tidigare motsatt sig initiativet om ett forum.

President Halonens initiativ behandlas av en arbetsgrupp inom Europarådets ministerkommitté med ambassadör Nyroos som ordförande. "Detta kan kallas för ett genombrott. Flera länder sade sig genast stödja vårt förslag och även några länder som tidigare motsatt sig hela tanken på ett forum beslöt sig nu för att understödja det utgående från denna modell. Inget land har motsatt sig initiativet."

Även de romerrepresentanter för vilka Finland och Frankrike presenterade sin modell efter mötet förhöll sig positivt. Modellen är den grund från vilken ministerkommittén och å andra sidan romerorganisationerna kommer att utveckla forumet.

I den finländsk-franska modellen är forumet en av romer grundad självständig internationell förening vars relationer med Europarådet bestäms genom ett avtal. I detta fastslås forumets resursstöd samt dess representanters deltagande i verksamheten inom Europarådets olika organ.

Forumet är rådgivande. Det tar på begäran eller på eget initiativ ställning till frågör rörande romer, framlägger initiativ och konsulterar förutom Europarådet också andra internationella organisationer, regeringar och regionala myndigheter. För att Europarådet för egen del skall kunna ingå ett avtal bör forumet regionalt och könsmässigt vara sammanställt på ett balanserat sätt samt verka demokratiskt.

President Halonen föreslog i Europarådets parlament i januari 2001 att man skulle grunda ett europeiskt representantskap för romer. De viktigaste romerorganisationerna och -ledarna har understött förslaget liksom också Europarådets parlament, generalsekreterare och ombudsman för mänskliga rättigheter. Förslaget har likaså stötts av representanter för EU och OSSE som Nyroos arbetsgrupp hört.

Halonens intitiativ har rönt kraftigt understöd i arbetsgruppen av många av Europarådets medlemsländer, men det har också stött på starkt motstånd. Alla länder önskar förbättra romernas situation och samhälleliga deltagande. Frankrike och en del andra länder har dock befarat att grundandet av forumet skulle av dem förutsätta en ny definition av nationella minoriteter. De har också dragit sig för att inom Europarådet institutionalisera ett organ som baserar sig på etnisk grund. I den finländsk-franska modellen existerar inte detta problem, då forumet där är en självständig organisation som fungerar i samband med Europarådet men inte som en del därav.

Utgångspunkten för initiativet är att förbättra romernas deltagande och inflytelse i sådant beslutsfattande i Europa som påverkar deras ställning. Ett europeiskt forum hjälper romerna att bilda sig en gemensam uppfattning och att få sin röst bättre hörd. För internationella organisationer och regeringar kan forumet erbjuda en klar instans som kan rådfrågas i romerärenden. Huvuduppgiften för forumet är att stödja romernas eget deltagande och delaktighet samt en bättre integrering i samhället. Nyckelområden är att minska diskriminering och rasism samt att höja utbildning, sysselsättning och hälsovård.


Tilläggsuppgifter: Informatör Tuija Zapasnik, Finlands ständiga representation vid Europarådet, tel: +33 607 36 97 11, e-post: [email protected]

















EU
OSSE
mänskliga rättigheter