Minister Lehtomäki deltar i EU:s utrikeshandelsministermöte i Palermo

Pressmeddelande 155/2003 3.7.2003


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i EUs utrikeshandelsministrars inofficiella möte i Palermo den 6 juli. Vid mötet skall man särskilt diskutera förberedelserna för WTOs ministermöte i Cancun i Mexico i september. Dessutom behandlas en lägesrapport över Rysslands WTO-medlemsförhandlingar samt EUs handelsekonomiska samarbete med Medelhavsländerna. Värd för mötet är ordförandelandet Italiens utrikeshandelsminister Adolfo Urso. Ministrarna i EU- och Medelhavsområdet samtalar den 7 juli om WTOs förhandlingsrunda och utvecklingen av handelsförbindelserna mellan EU och Medelhavsländerna.

Förberedelserna för WTOs ministermöte i september har inte fortskridit helt enligt planerna. Minister Lehtomäki önskar sålunda att den tid som återstår används så effektivt som möjligt, så att man i Cancun kunde fatta behövliga beslut om fortsättning av förhandlingsrundan. Minister Lehtomäki poängterar att alla WTO-medlemmar bör bära ansvar för att ministermötet i Cancun lyckas. EUs beslut från senaste vecka att reformera sin egen lantbrukspolitik är ett klart tecken på att unionen för sin del strävar att verka konstruktivt för att få fart på förhandlingarna.

Minister Lehtomäki önskar att alla öppna frågor i Rysslands förhandlingar om WTO-medlemskap kunde lösas så snabbt som möjligt. I sista hand är det dock fråga om Rysslands egen vilja att uppfylla de kriterier som medlemskap förutsätter.

Ytterligare information: enhetschef Jorma Korhonen, enheten för EGs gemensamma handelspolitik, tel. 040 732 4567, och ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tel. 040 735 6545.






EU
Ryssland
WTO