Minister Lehtomäki besöker Turkiet och Bulgarien

Pressmeddelande 206/2004
17.9.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki besöker Turkiet och Bulgarien den 21-24 september. Avsikten med besöket är att sköta ärenden med anknytning till EU och exportfrämjande.

Turkiet är på hösten i ett avgörande skede när det gäller EU-medlemskapet - avsikten är Europeiska rådet i slutet av innevarande år skall bedöma om Turkiet uppfyller de politiska kriterierna för ett EU-medlemskap och om de egentliga medlemskapsförhandlingarna kan inledas. Finlands regering formulerar sin ståndpunkt på basis av kommissionens rapport om Turkiets förberedelser inför medlemskapet och dess rekommendationer som kommer att offentliggöras i oktober.

"Inställningen till Turkiets EU-medlemskap är på sina håll onödigt känsloladdad. Vi inväntar i denna fråga kommissionens rapport och rekommendationer. Om landet förmår uppfylla EU:s medlemskapskriterier finns det enligt min åsikt inga principiella hinder för Turkiets medlemskap", bedömer minister Lehtomäki.

Sedan krisen 2001 har Turkiets ekonomi kännetecknats av en god tillväxt. Turkiets växande marknad, även i landets närområden, innebär betydande möjligheter för finländska företag. I statsrådets redogörelse Finland i världsekonomin räknas Turkiet upp bland de 17 länder utanför EU som anses medföra särskild nytta för Finland.

I Turkiet träffar minister Lehtomäki bland annat landets utrikeshandelsminister samt landets ministrar med ansvar för miljö- och hälsofrågor. Under besöket behandlas relationerna mellan Turkiet och EU, aktuella EU-frågor samt handeln mellan Finland och Turkiet.

EU-frågorna är i central roll även under minister Lehtomäkis besök i Bulgarien. Bulgariens EU-medlemskapsförhandlingar slutfördes i juni i år. Bulgarien har som målsättning att ansluta sig till unionen år 2007. Besökets officiella diskussioner förs fredagen den 24 september i Sofia, då Lehtomäki bland annat träffar landets minister med ansvar för EU-frågor samt utrikeshandels- och ekonomiministrarna.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki åtföljs av en grupp finländska företag, som bland annat representerar försvarsindustrin samt energi-, hälso- och miljöbranscherna.

Närmare upplysningar: enhetschef Merja Lindroos-Binham vid utrikesministeriets Europaavdelning, tfn (09) 160 55046, och ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn +358 40 5131669.















Finland i världsekonomin (på finska)(Länk till en annan webbplats.)

EU