Helsingforsprocessens mellanrapporter föreslår G20-toppmöte för att överbrygga maktklyftan mellan Nord och Syd

Pressmeddelande 37/2005
27.1.2005


Helsingforsprocessens internationella expertgrupper föreslår i sina färska rapporter ett G20-toppmöte för att minska skillnaderna i utveckling mellan Nord och Syd. Enligt expertgrupperna behövs det inom den internationella utvecklings- och ekonomipolitiken ett nytt instrument som har en förmåga till konsekvent ledarskap och som samtidigt åtnjuter ett stort förtroende.

Helsingforsprocessens mellanrapporter offentliggjordes idag samtidigt vid Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz, vid Världssocialt forum i Porto Alegre, Brasilien och i Helsingfors. Vid offentliggörandet deltog utrikesminister Erkki Tuomioja i Helsingfors och utvecklingsminister Paula Lehtomäki i Davos, samt från Tanzania president Benjamin Mkapa i Davos och minister Asharose Migiro i Porto Alegre.

"Vi är i stort behov av globalt politiskt ledarskap och samordnad verksamhet för att kunna uppnå de millenniemål för utveckling som FN uppställt", konstaterade Finlands och Tanzanias utrikesministrar Erkki Tuomioja och Jakaya Kikwete, som tillsammans fungerar som Helsingforsprocessens ordförande.

För närvarande är G8 det forum som är bäst lämpat för denna uppgift, men det är inte tillräckligt representativt ur global synvinkel. I Helsingforsgruppens mellanrapporter föreslås regelbundna toppmöten som kan sammanföra omkring tjugo regeringschefer från Nord och Syd. Detta G20-toppmöte kunde fungera som en effektiv samordningsmekanism inom den ekonomiska globala förvaltningen.

Den expertgrupp som leds av FN:s tidigare biträdande generalsekreterare Nitin Desai betonar att gruppens sammansättning skall åtnjuta allmänt förtroende. Av denna anledning bör omfattande förhandlingar föras över medlemskap, rotation och gemensam representation för olika grupper av länder under ledning av sådana länder som inte själva eftersträvar ett medlemskap i toppmötet.

"En möjlighet skulle vara att sammanlänka medlemskapet i detta utvecklingspolitiska samordnande organ med sammansättningen för FN:s säkerhetsråd. Framför allt det säkerhetsråd med 24 medlemmar som FN:s panel på hög nivå föreslår kunde fungera som en allmänt godtagbar grund för ett medlemskap i detta samordningsorgan", konstaterade utrikesminister Tuomioja.

Förslag om partnerskap korruptionsbekämpning och flygpassageraravgift för att finansiera lösandet av hälsokriser

"Det är dags att omvandla våra löften till världens fattiga majoritet till handling genom att fördubbla utvecklingsbiståndet, avreglera marknader och efterskänka fattiga länders skulder. Samtidigt behöver vi ett nytt slags partnerskap för att bekämpa korruptionen, som är ett av de största hindren för utveckling", sade utrikesminister Tuomioja i Helsingfors.

Helsingforsprocessens tre mellanrapporter offentliggjordes idag. De oberoende beredningsgruppernas rapporter behandlar mänsklig säkerhet, utvecklingsfinansiering och nya tillvägagångssätt för att lösa globala problem.

Mellanrapporterna innehåller konkreta förslag bland annat om ett organ för partnerskap mot korruption, efterskänkande av fattiga länders skulder, fördubbling av utvecklingsbiståndet, reformering av jordbrukshandeln, förhandlingar om en världsomfattande konvention om vapenhandel, inrättande av en Världsmiljöorganisation samt en gemensam ansvarsrapport för Världsbanken, Internationella valutafonden och Världshandelsorganisationen.

En av expertgrupperna föreslår även att man skall ta i bruk en internationell flygpassageraravgift för att finansiera skötseln av internationella hälsokriser. Avgiften skulle vara av samma slag som den internationella säkerhetsavgift som har uppburits som en del av priset på internationella flygbiljetter sedan händelserna den 11 september.

Helsingforsprocessen sammanlänkar Davos och Porto Alegre

Syftet med Helsingforsprocessen är att finna konkreta lösningar på vissa av de problem som globaliseringen skapat. Genom mellanrapporterna inleds en internationell dialog om Helsingforsprocessens temaområden bland såväl representanter för näringslivet och medborgarorganisationer som regeringar. Även den allmänna debatten i Finland främjas genom regionala seminarier i omkring tio landskapscentra.

De oberoende expertgruppernas rapporter läggs fram för den 22-hövdade Helsingforsgruppen som sammanför representanter för näringslivet, medborgarorganisationer och regeringar i Nord och Syd. Helsingforsgruppen utarbetar processens slutrapport före juni månad under ledning av Finlands och Tanzanias utrikesministrar Erkki Tuomioja och Jakaya Kikwete. Avsikten med den Helsingforskonferens som kommer att hållas i september 2005 är att binda de olika parterna till genomförandet av konkreta initiativ. När det gäller verkställandet bereder utrikesministeriet även ett samarbete med vissa regeringar.

Närmare upplysningar: Ilari Rantakari, utrikesministeriet, +358 40 709 4245, [email protected] och Juha Mustonen, Helsingforsprocessens sekretariat, +358 40 583 0945, [email protected]





























Helsingforsprocessens mellanrapporter samt bakgrunds- och bildmaterial på Internet(Länk till en annan webbplats.)

FN