EU:s utrikesministrar diskuterar Europeiska rådet i november

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 313/2004
6.10.2004





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Luxemburg den 11 och 12 oktober. Huvudtemat för mötet är förberedandet av Europeiska rådet i november samt den europeiska grannskapspolitiken. Utrikesminister Erkki Tuomioja företräder Finland vid mötet.

Ordförandelandet Nederländerna lägger fram den preliminära dagordningen för Europeiska rådet den 4 och 5 november för utrikesministrarna. Huvudpunkterna på denna är översynen av Lissabonstrategin efter halva tiden under våren 2005, godkännandet av det fleråriga Tammerfors II-programmet inom rättsliga och inrikes frågor, en bättre medborgarinformation, framläggandet av kommissionens rapporter om utvidgningen samt yttre förbindelser.

Finland anser att Europeiska unionen när det gäller det nya Tammerfors II-programmet bör vara lika ambitiös som vid Europeiska rådet i Tammerfors år 1999. Vid Europeiska rådet i november bör man komma överens om konkreta åtgärder och tidtabeller för en vidareutveckling av rättsliga och inrikes frågor.

Kommissionens ledamot med ansvar för utvidgningsfrågor Günter Verheugen presenterar kommissionens utvidgningsrapporter av den 6 oktober angående Bulgarien, Rumänien och Turkiet för utrikesministrarna. Den egentliga behandlingen av rapporterna inleds senare i höst. Utrikesministrarna följer även upp genomförandet av förklaringen och handlingsplanen mot terrorism.

Utrikesministrarna fortsätter diskussionen om EU:s kommande finansieringsramar. Finland stöder ordförandens tillvägagångssätt som bygger på så kallade byggklossar och anser att det på ett konkret sätt tar upp skillnaderna mellan de enskilda ländernas synsätt. Uppnåendet av medlemsstaternas gemensamma målsättning att slutföra förhandlingarna före nästa sommar förutsätter att man gör betydande framsteg redan i höst.

Inom yttre förbindelser behandlas det aktuella läget beträffande den europeiska grannskapspolitiken (ENP) och det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrument (ENPI) som anknyter till denna. Europeiska rådet godkände slutsatserna om den europeiska grannskapspolitiken den 18 juni 2004. De mål som uppställts inom ENP skall uppfyllas genom gemensamt uppgjorda handlingsplaner för de enskilda länderna. EU har kommit överens om handlingsplaner med Moldavien, Ukraina, Tunisien, Marocko, Jordanien och den palestinska myndigheten. Förhandlingarna med Israel pågår.

Finansieringsinstrumentet för unionens grannskaps- och partnerskapspolitik (ENPI) kommer att finansiera handlingsprogrammen och det gränsöverskridande samarbetet, dvs. de så kallade grannskapsprogrammen. Även samarbetet med Ryssland kommer från och med 2007 att finansieras genom ENPI. Gränsöverskridande samarbete ingår som ett särskilt delområde i ENPI. Hittills har man sökt finansiering för det gränsöverskridande samarbetet mellan Finland och Ryssland från unionens Interreg- och Tacisprogram, men ENPI ger en möjlighet till finansiering av samprojekt ur samma finansieringskälla.

Ministrarna diskuterar verksamheten vid internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien (ICTY). Tribunalens chefsåklagare Carla del Ponte har inbjudits till rådets möte. Avsikten är att tribunalen, som inrättades genom ett beslut av FN:s säkerhetsråd år 1993, skall fortsätta sin verksamhet fram till 2010. Det förutsätts dock att vissa rättegångar kan slutföras före det. Enligt tribunalen har samarbetet med länderna i västra Balkan försämrats. EU ger sitt fulla stöd till tribunalens verksamhet och förutsätter att områdets länder till fullo samarbetar med den.

Dessutom tar man upp ett eventuellt avskaffande av sanktionerna mot Libyen. EU införde ett förbud mot vapenexport till Libyen år 1986 till följd av nattklubbsattacken i Berlin. Övriga sanktioner infördes 1992-1993, då FN- sanktionerna mot Libyen trädde i kraft. FN hävde sina egna sanktioner i fjol, då Libyen intensifierade sitt samarbete med det internationella samfundet, erkände att libyer var ansvariga för terrorattacker och fördömde terrorismen. EU och Libyen kom i juni i år överens om de ersättningar som skall betalas till offren för attacken i Berlin, vilket gör det möjligt att överväga ett hävande av sanktionerna för EU:s del.

Närmare information: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, och attaché Päivi Nevala, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6145



















EU
utrikes- och säkerhetspolitik