Avtal om utredning av sjukhusprojektet i Costa Rica har ingåtts

Pressmeddelande 287/2004
14.12.2004


Utrikesministeriet har givit det internationella bolaget SGS (Société Général de Surveillance S.A.), som utför varukontroller, i uppdrag att utreda sjukhusprojektet i Costa Rica. Utredningen föranleds av att det har förekommit misstankar om mutor i anslutning till projektet.

Enligt det avtal som ingicks i december skall SGS framför allt utreda om projektet i Costa Rica har genomförts i enlighet med avtalen och planerna. Den viktigaste enskilda faktorn som skall verifieras är varuleveransernas korrekthet. SGS granskar handlingarna och genomför undersökningar vid de sjukhus som ingår i projektet i Costa Rica. SGS står i kontakt med alla parter och genomför granskningen i samarbete med Costa Ricas myndigheter.

Enligt uppdraget tillsätter SGS en internationell grupp för arbetet. Denna omfattar förutom den ansvariga ledaren även en expert på ekonomiförvaltning och projektplanering, en expert på offentlig hälsovård och sjukvårdsutrustning i utvecklingsländer samt en sakkunnig med expertis inom offentlig upphandling. Utredningen och rapporten uppskattas vara klar i slutet av februari nästa år.

Finland har stött anskaffningar av sjukvårdsutrustning genom att ur utvecklingssamarbetsmedel bevilja räntestödslån för ett lån på 32 miljoner dollar som tagits av staten Costa Rica. Med hjälp av lånet har man anskaffat utrustning och förnödenheter från Instrumentarium. Utrikesministeriet betalar de räntor som anknyter till lånet direkt till Sampo-banken som har beviljat lånet. Räntestödsförbindelsen är högst 12 miljoner euro, och den betalas under åren 2003-2013. Hittills har räntestöd för lånet utbetalats till ett belopp av 879 000 euro.

Costa Ricas myndigheter har inlett sina egna undersökningar om mutmisstankarna i samband med projektet i fråga.

Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Juhani Toivonen vid utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning, tfn (09) 160 56310.