ASEM-utrikesministrarna möts i Indonesien

Pressmeddelande 162/2003 18.7.2003

Det årliga utrikesministermötet som är en del av den europeisk-asiastiska ASEM-processen hålls 23-24 juli på Bali i Indonesien. Vid mötet representeras Finland av understatssekreteraren för politiska ärenden i utrikesministeriet, Jaakko Laajava.

Temata för utrikesmötet på Bali är bl.a den nya internationella säkerhetssituationen, fredsprocessen i Mellanöstern, läget på den koreanska halvön. stopp för spridning av massförstörelsevapen och smittsamma sjukdomar, kamp mot terrorism, och hållbar utveckling. För Finland erbjuder mötet en chans att höra de asiatiska ländernas synpunkter samt att vid sidan av de övriga EU-länderna
föra fram sina egna ståndpunkter.

ASEM-processen började i samband med ett toppmöte i Bangkok 1996. I processen deltar från Europa EUs medlemsländer samt EU-kommissionen samt från Asien sju medlemmar av den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN (Brunei, Filippinerna, Indonesien. Malesien, Singapore, Thailand och Vietnam). Dessutom deltar Japan, Kina och Republiken Korea. Avsikten med processen är att befrämja Asiens kontakter med Europa och befrämja umgänget mellan Asien och Europa som helhet. Samarbetet består av tre pelare: den politiska, den ekonomiska samt den kulturella, sociala och diverse pelaren.

Kärnan i mötesprocessen är toppmötena, som hålls under jämna år turvis i Asien och Europa. Senaste toppmöte var i september 2002 i Köpenhamn. Där representerades Finland av statsminister
er Paavo Lipponen. Årligen arrangeras möten med utrikesministrarna, finansministrarna och ekonomiministrarna. Dessutom hålls även ministermöten sektorvis.
ytterligare information: utrikessekreterare Jyrki Kallio, enheten för Asien och Oceanien, utrikesministeriet, tel. 09- 1605 5669.

EU