FN:s högnivåvecka inleds – hanteringen av coronapandemin, klimatfrågor och mänskliga rättigheter på Finlands program

Högnivåveckan i FN:s generalförsamling, en av årets höjdpunkter inom det globala samarbetet, inleds den 20 september. För Finland erbjuder veckan en möjlighet att stärka sina samarbetsrelationer och lyfta fram viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska teman.

FN:s generalförsamling sammanträder till sin 76:e session. Generalförsamlingen är det FN-organ där alla medlemsstater har samma representation: ett land, en röst. Temana för årets generalförsamling är resiliens och hållbar återuppbyggnad efter coronapandemin, tillgodoseende av planetens behov, respekt för de mänskliga rättigheterna och reformen av FN.

 
Högnivåveckan inleds måndagen den 20 september. FN:s högnivåvecka i New York sammanför årligen statschefer och företrädare för internationella organisationer. Vid sidan av den egentliga generalförsamlingen ordas också andra evenemang och möten. I år ordnas högnivåveckan i hybridform på grund av pandemiläget. 


Läs mer på FN:s webbplats om generalförsamlingen(Länk till en annan webbplats.) (på engelska). 

Högnivåveckan erbjuder möjlighet att stärka samarbetsrelationer


Utgångspunkten för Finlands verksamhet i FN är försvaret av den internationella regelbaserade ordningen och stärkandet av det multilaterala samarbetet. Högnivåveckan i FN:s generalförsamling erbjuder en värdefull chans att stärka samarbetsrelationerna med andra stater och med det civila samhället. Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska värdegrund formar vår agenda i generalförsamlingen: att främja de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen, demokrati, fred, frihet, tolerans och jämställdhet i all internationell verksamhet.


På den finländska delegationens program står flera aktuella teman, bland annat coronapandemin och hälsosäkerheten, klimatfrågor, de mänskliga rättigheterna och situationen i Etiopien och Afghanistan. På agendan står också Finlands kandidatur till FN:s råd för mänskliga rättigheter perioden 2022–2024 och stärkandet av FN. 


Finlands delegation vid generalförsamlingen leds av republikens president Sauli Niinistö. Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i evenemang på ministernivå på plats i New York. Han har också enskilda möten med ministerkolleger och träffar representanter för FN. Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari representerar Finland vid flera högnivåmöten online.

Läs mer om ministrarnas program i utrikesministeriets pressmeddelande(Länk till en annan webbplats.)


Läs mer om republikens presidents program i  pressmeddelandet från republikens presidents kansli(Länk till en annan webbplats.).


Republikens president Sauli Niinistö håller Finlands anförande under generaldebatten tisdagen den 21 september ca kl. 23:00 finsk tid. Många av de offentliga inläggen under högnivåveckan sänds direkt genom FN:s webb-tv(Länk till en annan webbplats.).


På Twitter kan du följa stämningarna i generalförsamlingen med hashtaggen #UNGA76, #UNGA och, i synnerhet Finlands bidrag, #FIUNGA76.

Direktsändningar och videoinspelningar:

22.9.  SDG Business Forum, anförande av minister Ville Skinnari(Länk till en annan webbplats.)

22.9. Accelerating adaptation finance, anförande av minister Ville Skinnari(Länk till en annan webbplats.)

23.9. Food Systems Summit, anförande av president Sauli Niinistö(Länk till en annan webbplats.)

23.9. Food Systems Summit, anförande av minister Ville Skinnari(Länk till en annan webbplats.)

Tal:

21.9. Finlands nationella anförande av president Sauli Niinistö(Länk till en annan webbplats.) vid Förenta nationernas 76:e generalförsamling

Pressmeddelanden och nyheter:

17.9. Minister Haavisto reser till New York för högnivåveckan i FN:s general-församling, minister Skinnari representerar Finland vid högnivåmöten online(Länk till en annan webbplats.)

21.9. Youtubern Mikirotta sprider kunskap bland unga om livsmedelssystemens betydelse i världen(Länk till en annan webbplats.)

23.9. Finland visar vägen mot skolmåltider vid FN:s toppmöte(Länk till en annan webbplats.)