Ny lag om en provisorisk EU-resehandling

Republikens president stadfäste den 21 december lagen om en provisorisk EU-resehandling (EU Emergency Travel Document, EU ETD) och de lagändringar som har samband med den. Lagarna träder i kraft den 8 december 2025 då alla EU-länder börjar tillämpa de harmoniserade bestämmelserna samtidigt. Fram till dess tillämpas de gällande bestämmelserna.

Genom den nya lagen och ändringarna i lagen om konsulära tjänster och passlagen genomför Finland direktivet om införande av en provisorisk EU-resehandling.

Så snart direktivet träder i kraft säkerställer de bestämmelser som är förpliktande för medlemsländerna bättre än i dagsläget att Finska medborgare har möjlighet att vid alla EU-ländernas beskickningar få en provisorisk EU-resehandling på samma villkor inom den tidsfrist som anges i direktivet.  

En provisorisk EU-resehandling är en handling för en resa som gör det möjligt för innehavaren att återvända hem, eller, i undantagsfall, till en annan bestämmelseort om hen inte har tillgång till sina ordinarie resehandlingar, till exempel om de har stulits eller kommit bort.

Provisoriska resehandlingar har beviljats i EU-medlemsländerna sedan 1996. Finland beviljar provisoriska EU-resehandlingar till unionsmedborgare i länder utanför EU där unionsmedborgaren inte har någon egen beskickning. På samma sätt kan en finsk medborgare ansöka om en provisorisk EU-resehandling hos ett annat medlemslands beskickning i ett land utanför EU där Finland inte har någon egen beskickning.

Mer information

  • Minna-Kaisa Liukko, lagstiftningsråd, tfn +358 295 351 053
  • Leena Ritola, enhetschef, enheten för passtjänster och notariella tjänster, tfn +358 295 351 524
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].