Utrikesminister Erkki Tuomiojas uttalande om EU-ordförandelandets förslag om säkerhetsgarantier


Pressmeddelande 291/2003
26.11.2003


Ordförandens förslag till utrikesministrarna har i många avseenden utvecklats i rätt riktning. Detta gäller även artiklarna om försvarssamarbetet, som dock fortfarande är halvfärdiga. För deras del kommer diskussionen att fortsätta, och ordförandens förslag har inte ännu beaktat till vilken gemensam ståndpunkt Storbritannien, Frankrike och Tyskland, som fortfarande fortsätter sina inbördes förhandlingar, kommer fram till.

Den nya formuleringen av artikel 40.7 är inte längre en entydig klausul om militära säkerhetsgarantier. Dess hänvisning till FN:s stadga är på ett sätt en självklarhet och det innebär inga problem om det uttryckligen konstateras att bestämmelserna i stadgan även skall tillämpas av unionens medlemsstater. Artikelförslagen kräver ännu en noggrann analys och formulering. Det är även motiverat att alla medlemsstater deltar i detta arbete. Således kunde en bättre lösning vara att foga denna artikel till fördragsförslagets allmänna solidaritetsklausul.

Finland kommer att aktivt ta del i utformningen av förslagen om försvarssamarbetet, för vilka det finns goda chanser att uppnå en lösning som beaktar Finlands utgångspunkter och tillfredsställer alla parter.

Militära säkerhetsgarantier föreslås för EU

Finlands ställningstaganden till ordförandelandets förslag på finska

EU