Finansieringslösningar, rådgivning och stöd – genom en nationell plan förbättras finländska företags verksamhetsförutsättningar i samband med återuppbyggnaden av Ukraina

Finlands nationella plan för återuppbyggnaden av Ukraina förbättrar förutsättningar för finländska företag att bedriva affärsverksamhet i Ukraina. Återuppbyggnadsplanen, med utgångspunkt i regeringsprogrammet, offentliggjordes den 21 december 2023.

Återuppbyggnadsplanens första del(Länk till en annan webbplats.), som publicerades den 21 december, fokuserar på finländska företags möjligheter att delta i återuppbyggnaden av Ukraina, deras verksamhetsförutsättningar samt på den finansiering, det stöd och den rådgivning finländska företag kan få när de deltar i återuppbyggnaden. Med utgångspunkt i regeringsprogrammet har utrikesministeriet i nära samarbete med den övriga statsförvaltningen samt näringslivet och särskilt Team Finland-organisationerna utarbetat en nationell plan för deltagande i återuppbyggnaden av Ukraina.

Finlands åtagande att stödja Ukraina och återuppbyggnaden av landet är starkt. Finland deltar i stödjandet av Ukraina också genom att skapa och förbättra förutsättningarna för finländska företag att bedriva affärsverksamhet i Ukraina. Internationella företag kan genom sin egen verksamhet påverka den ekonomiska utvecklingen, vilket är ytterst viktigt för landets sysselsättning, skatteinkomster och resiliens överlag. Genom de åtgärder som föreslås i planen förbättras finländska företags verksamhetsförutsättningar i Ukraina. Finland har enorm kompetens och ett relevant utbud för Ukrainas behov. Det är viktigt att finländska företag kan ta del av den omfattande återuppbyggnadsmarknaden.

I den första delen av planen föreslås flera finansieringslösningar som ska underlätta bland annat möjligheterna att göra marknadsundersökningar samt att bedriva handel och göra investeringar i Ukraina. Mest betydande av de praktiska finansieringsåtgärderna är att Finnvera möjliggör finansiering av export till Ukraina genom att ersätta eventuella kreditförluster. Dessutom höjs Finnfunds kapital riktat med 25 miljoner euro, och denna höjning möjliggör investeringar inom den privata sektorn i Ukraina.

I planen föreslås också att det inrättas ett nytt blandkreditinstrument, Ukraine Investment Facility, som ska möjliggöra projekt till ett värde av 50 miljoner euro under åren 2025–2026. Dessutom utvecklas villkoren för och stödformerna inom Finnpartnerships företagspartnerskapsstöd så att de bättre motsvarar näringslivets behov i Ukraina och programmet för företagspartnerskap får sammanlagt 8 miljoner euro i tilläggsfinansiering åren 2024–2027. Också rådgivningstjänsterna för företag förtydligas och förbättras, och strävan är att resurserna för de aktörer som tillhandahåller sådana tjänster ska stärkas i såväl Finland som Ukraina.

”Finland vill stödja möjligheterna för våra inhemska företag att delta i återuppbyggnaden av Ukraina. Det är fråga om satsningar i storleksklassen hundratals miljarder euro för vilka vi har mycket nyttigt kunnande”, betonar utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Den andra delen av planen behandlar i större utsträckning statsförvaltningens och intressentgruppernas deltagande i återuppbyggnaden och den färdigställs nästa år. I den ligger fokus på användningen av anslagen för utvecklingssamarbete och humanitärt arbete.

Ytterligare information: