Finland beviljar ytterligare 92 miljoner euro i stöd till Ukraina och de länder som drabbats av Rysslands anfallskrig

Stödet som ges via Världsbanksgruppen används för att stärka Ukrainas basservice, reparera kritisk infrastruktur, främja politiska reformer och lägga grund för landets återuppbyggnad. En del av stödet går till utvecklingsländer som utöver anfallskriget drabbats av andra globala kriser.

Internationella utvecklingsfonden (IDA) som hör till Världsbanksgruppen, inrättade i år en krisfond (IDA Crisis Facility) som kanaliserar tilläggsfinansiering till Ukraina och Moldavien och andra länder som drabbats av konsekvenserna av Rysslands anfallskrig.

Finlands andel av det ytterligare stödet via IDA uppgår till sammanlagt 92 miljoner euro. Finansieringen är en del av utrikesministeriets anslag för utvecklingssamarbete.

”Denna ytterligare finansiering visar att Finlands starka stöd till Ukraina fortsätter i enlighet med regeringsprogrammet. Samtidigt förbättrar vi till exempel livsmedelstryggheten i de länder som lider av konsekvenserna av Rysslands anfallskrig”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Finlands andel av Ukrainas och Moldaviens stödprogram är sammanlagt 62 miljoner euro. Av denna summa är 12 miljoner euro donationer och 50 miljoner euro långfristigt lån. De länder som drabbats av Rysslands anfallskrig får ett lån på 30 miljoner euro som hjälper bland annat att förebygga spridningen av smittsamma sjukdomar.

Stödet till Ukraina omfattar områdena hälsa, transporter, energi, jordbruk, boende och social trygghet.  Stödet ska användas för att förbättra tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster, modernisera sjukvården, hjälpa med tillgången till akuta energitjänster, reparera livsviktiga väg- och järnvägsnät och bostadshus och för att förbättra möjligheterna att bruka jord. Ett av programmets mål är också att ge fart åt landets långsiktiga återhämtning och återuppbyggnad inom de kritiska sektorerna. Arbetets fokus ligger särskilt i rättigheterna för kvinnor, flickor och personer med funktionsnedsättning.

”När kriget pågår måste vi se till att de kritiska tjänsterna fungerar”, säger minister Tavio.

I Moldavien används programmedlen i huvudsak för att täcka kostnaderna för mottagningen av personer som flytt från Ukraina och för att bidra till krisberedskapen och de utvecklingsprogram som hjälper landet att återhämta sig socialt.

IDA är en erfaren och pålitlig aktör i tillväxtekonomier och krisområden och en viktig partner när det handlar om att uppnå Finlands utvecklingspolitiska mål. Finland är medlem och aktieägare i IDA.

Ytterligare information

  • Emmi Oikari, enhetschef, enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, tfn +358 295 350 964
  • Sirpa Oksanen, enhetschef, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 295 350 472