Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

  1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
  2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).
  3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
  4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
  5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla. Henkilökorttien pikatoimitus ei ole mahdollista.
  6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin myöntöpisteitä ovat suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja lähetetyn konsulin johtamat edustustot eli konsulaatit. Kunniakonsulaateista passin ja henkilökortin voivat myöntää:

  • Saksa: Hampuri, Frankfurt am Main
  • Espanja: Barcelona, Malaga, Las Palmas, Palma de Mallorca, Pilar de la Horadada

Henkilökortti

Edustustot voivat myöntää vain tavallisia henkilökortteja. Se voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja, ulkomaalaisen henkilökortteja eikä väliaikaisia henkilökortteja.

Henkilökorttiin ei liitetä sormenjälkiä.

 

Passin hakeminen ulkomailla

Ulkomailla passihakemuksia otetaan vastaan Suomen edustustoissa. Passihakemusta ei voi jättää kunniakonsulaatteihin, kunniapääkonsulaatteihin tai erityisedustustoihin. Passihakemus on iästä riippumatta jätettävä aina henkilökohtaisesti. Passia voi hakea asuinpaikasta riippumatta mistä tahansa Suomen ulkomaan edustustosta. Poliisin sähköisessä lupapalvelussa vireille pantuja hakemuksia ei voida käsitellä tai täydentää edustustoissa, eikä sähköisesti haettuja passeja voida toimittaa ulkomaille.

Passia haettaessa henkilötietojen on täsmättävä Suomen väestötietojärjestelmässä olevien tietojen kanssa. Hakijan tulee itse huolehtia siitä, että tiedot ovat ajan tasalla. Omat tiedot voi tarkistaa Väestörekisterikeskuksen Omien tietojen tarkastus(Linkki toiselle verkkosivustolle) -palvelusta. Suomen edustustot voivat auttaa tietojen päivittämisessä.

Tarkista aina kohdemaan viranomaisilta passin voimassaoloa koskevat säännöt ja muut maahantulomääräykset.

Lisätietoja passin hakemisesta: Poliisi(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Passihakemuksen jättäminen

Passihakemuksen jättämistä varten tulee tehdä ajanvaraus etukäteen. Ajanvarauksen voi tehdä soittamalla edustustoon asiakaspalveluaikoina ma - pe 8.30 - 12.30 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]. Sähköpostiviestin otsikkokenttään merkitään "Passihakemus".

 

Kauanko passin saaminen kestää?

Passin käsittelyaika on yleensä noin 1-3 viikkoa. Sen lisäksi kuljetukseen tarvittava aika vaihtelee muutamasta päivästä (Eurooppa) 7-10 päivään (Aasia, Afrikka, Etelä- ja Keski-Amerikka). Huomaa että kuljetusaikaa pidentävät mahdolliset juhlapäivät Suomessa ja kohdemaassa.

Lisämaksullinen pikapassi valmistuu hiukan lyhyemmässä ajassa eli sen saaminen kestää vähintään 5 työpäivää. Sen kuljetusmenettely ei poikkea tavallisen passin kuljettamisesta.

 

Passin noutaminen

Passinhakija tai hänen valtuuttamansa henkilö voi noutaa valmiin passin siitä edustustosta, jonne hakemus on jätetty. Toimituspaikaksi voi myös sopia passihakemusta jätettäessä jonkin muun edustuston.

Sähköisesti haettuja passeja ei voida toimittaa ulkomaille.

 

Passin kanssa myönnettävä henkilökortti maksaa vähemmän ulkomailla

Helmikuusta 2019 alkaen Suomen ulkomaan edustustot aloittivat passin ja henkilökortin yhteismyönnön, jolloin passin kanssa myönnettävän henkilökortin hinta laski 90 eurosta 58 euroon.

Muutoksella on haluttu edistää ulkosuomalaisten mahdollisuutta käyttää vahvaa tunnistamista, jota sähköinen asiointi vaatii. Henkilökorttiin sisältyy sähköinen kansalaisvarmenne, jonka avulla voi tunnistautua sähköisesti esimerkiksi viranomaisten asiointipalveluihin.

Ulkomailla oleva Suomen kansalainen voi hakea passia ja henkilökorttia Suomen suurlähetystöistä ja muista edustustoista, jotka myöntävät passeja.