De tunisiska myndigheterna ställer in den internationella konferensen om sysselsättning och rätten till arbete i Europa–Medelhavsområdet

Europeiska unionens råd
Bryssel den 18 oktober 2006
14092/06 (Presse 293)
(OR. en)



Tunisiens chargé d'affaires i Bryssel har vägrat att ta emot följande démarche:

"EU beklagar att de tunisiska myndigheterna med mycket kort varsel ställde in den internationella konferensen om sysselsättning och rätten till arbete i Europa-Medelhavsområdet, som skulle ha ägt rum i Tunis den 8–9 september.

EU uppskattar sina förbindelser med Tunisien, som har varit en viktig medelhavspartner under många år och som har uppnått utmärkta resultat i många frågor. EU är dock besviket över en rad negativa signaler från Tunisien på området mänskliga rättigheter och god förvaltning under de allra senaste åren. De tunisiska myndigheterna är säkert medvetna om att dessa händelser avsevärt påverkar den internationella bilden av Tunisien.


EU hoppas verkligen kunna stärka och ytterligare utveckla sitt mångåriga partnerskap inom ramen för Barcelonaprocessen och den europeiska grannskapspolitiken. EU skulle i detta sammanhang välkomna ett möte i associeringskommittén och underkommittén för mänskliga rättigheter och demokrati inom kort.

För att kunna bemöta de farhågor som Europaparlamentet och det civila samhället framfört samt för öppenhetens skull kommer denna démarche att offentliggöras i form av ett pressmeddelande."