Suomen ja Maghreb-maiden suhteista kertova näyttely esillä Tunisiassa

Tiesitkö, että arabiaa opiskeltiin Turun yliopistossa jo 1600-luvulla? Tai että valtiovierailullaan Tunisiassa presidentti Urho Kekkonen yllätti isäntänsä ja kiipesi palmuun, ja että Tunisian tasavallan ensimmäinen presidentti Habib Bourguiba kuvattiin Suomen-vierailullaan juomassa Valion maitoa pillillä? Näitä ja muita kiinnostavia faktoja esitellään Suomen ja Maghreb-maiden (Algeria, Marokko ja Tunisia) suhteita esittelevässä näyttelyssä, joka on esillä Tunisin Cité de la Culturessa 3.-16.11. kierrettyään vuosina 2021-2022 Marokossa ja Algeriassa. Lisäksi näyttelyssä Suomen ja Tunisian suhteita lähetystään myös suomalais-tunisialaisen taiteilija Dora Dalila Cheffin maalausten ja videoinstallaatioiden kautta.

Suomen ja Maghrebin maiden välisiä suhteita esittelevä näyttely on kiertänyt vuosina 2021-2022 Marokossa ja Algeriassa. Tunisiassa se avattiin upeissa puitteissa Tunisin kulttuuritalossa Cité de la Culturessa 3.11.2023 yhteistyössä MACAMin (Musée National d'Art Moderne et Contemporain) kanssa.

Näyttelyn ovat laatineet Suomen Kansallisarkiston johtaja Jussi Nuorteva sekä lokakuusta lähtien edellisen tilalle johtajaksi nimitetty Päivi Happonen yhteistyössä Suomen Marokon, Algerian ja Tunisian suurlähetystöjen kanssa. Näyttely juhlistaa Suomen ja näiden kolmen Maghreb-maan välisten diplomaattisuhteiden noin 60-vuotista taivalta – diplomaattisuhteet solmittiin Marokon ja Tunisian kanssa vuonna 1959 ja Algerian 1963.

Kirjailija-toimittaja Hatem Bourial esitelmöimässä näyttelyn avajaisissa Tunisissa 3.11.
Näyttely sisältää Suomen historiaa, yhteiskuntaa ja kansainvälisiä suhteita esittelevän osion, sekä kullekin maalle – Algerialle, Marokolle, ja Tunisialle – omistetut posterit, joissa käsitellään Suomen ja näiden maiden kahdenvälisiä suhteita niin diplomaattisuhteiden, taloudellisten suhteiden, kuin tieteen ja taiteenkin näkökulmasta historiasta nykypäivään. Tunisian osalta nähdään, että tasavallan presidenttien Urho Kekkosen ja M. Bourguiban valtiovierailut loivat hyvän pohjan tulevalle yhteistyölle.

Lisäksi suomalais-tunisialainen, Suomessa syntynyt mutta Tunisiassa asuva ja työskentelevä taiteilija Dora Dalila Cheffi luovutti näyttelyyn lainaksi omia maalaustöitään sekä yhden videoinstallaation. Cheffin teokset kuvastavat elämää kahden kulttuurin välissä Suomessa ja Tunisiassa.

Kirjailija Joel Lehtonen (1881-1934) vietti vuonna 1914 neljä kuukautta Sfaxissa Tunisiassa, ja Tunisia inspiroi Lehtosen runokokoelman Puolikuun alla. 96 vuotta kirjailija ja toimittaja Hatem Bourial käänsi teoksen arabiaksi ja ranskaksi. Bourial avasi näyttelyn Tunisissa pitämällä pienen esitelmän Suomen ja Tunisian välisistä kulttuurisuhteista erityisesti kirjallisuuden näkökulmasta.


 

Näyttelyssä kuvataan myös Suomen ja Tunisian muiden alojen yhteistyötä esimerkiksi digitaalisen siirtymän, ilmastonmuutoksen ja sukupuolten tasa-arvon parissa. Tällä hetkellä noin parikymmentä suomalaisyritystä toimii Tunisiassa.

Tunisin jälkeen näyttelyä on tarkoitus esitellä myös muualla Tunisiassa.

Näyttelyn tekstit ovat ranskaksi ja arabiaksi, ja niihin voi tutustua täällä.