Minister Hautala besöker Marocko och Tunisien

Pressmeddelande 42/2013
28.2.2013

Utvecklingsminister Heidi Hautala reser till Marocko och Tunisien den 4–8 mars. Resans syfte är att bekanta sig med den aktuella situationen och demokratiutvecklingen i länderna och att få en överblick av Finlands samarbete med Marocko och Tunisien. Kvinnors rättigheter är ett särskilt tema under besöket. Under resan träffar minister Hautala ministrar och företrädare för frivilligorganisationer i båda länderna.

I Tunisien kommer minister Hautala att vara huvudtalare vid en konferens om grundandet av en gemensam tv-kanal för länderna omkring Medelhavet och hela Europa, Nissa TV. Nissa TV är ett banbrytande initiativ för att stärka kvinnors ställning och inflytande.

Minister Hautalas besök infaller under ett intressant skede i ländernas utveckling. Den så kallade arabiska våren som inleddes i början av 2011 i Tunisien har var början på en ny politisk era i Nordafrika. Enväldiga politiska ledare har avsatts i flera länder och en demokratiseringsrörelse har satt igång.

Finland stödjer de nordafrikanska ländernas utveckling och strävan att främja demokrati, ett starkt civilsamhälle, jämställdhet, god förvaltning, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Finland lägger särskilt stor vikt vid förbättrandet av kvinnornas ställning. Med Tunisien håller Finland på att inleda samarbete angående utbildningen av poliser.

Finlands stöd kanaliseras huvudsakligen genom internationella organisationer och utvecklingsbanker. På landnivå kretsar samarbetet långt kring de finländska ambassadernas stöd till lokala frivilligorganisationer. Finlands stöd till Nordafrika och Mellanöstern är ca 30 miljoner euro åren 2012–2015.

För mera information: minister Hautalas pressattaché Milma Kettunen, tfn 09 1605 6435 eller 040 522 9869, [email protected]