Utrikesministeriet beviljade bidrag för medborgarorganisationernas Europainformation och information om Europaparlamentsvalen

Pressmeddelande 63/2004
11.3.2004


Utrikesministeriet har beviljat statsbidrag för medborgarorganisationernas Europainformation samt information om Europaparlamentsvalet. Statsbidrag söktes av sammanlagt 81 organisationer, av vilka 47 beviljades bidrag. De belopp som stod till förfogande utdelades i sin helhet.

Stöd beviljades i år bland annat till bildningsorganisationer, kvinno- och ungdomsrörelser samt för produktion av EU-material på ryska, somaliska och estniska. För första gången fick även några byaföreningar stöd. Bidrag tilldelades även små partier som ställer upp kandidater till parlamentsvalen men som inte har några riksdagsledamöter.

I villkoren för beviljande av stöd konstaterades att målet för stödet var att öka kunskaperna om Europeiska unionen och valet av de finska ledamöterna till Europaparlamentet. Som särskilt aktuella EU-frågor nämndes EU:s kommande grundlagsfördrag samt utvidgningens följder.

Vid beviljandet av bidrag fäste man särskild uppmärksamhet vid projektets överskådlighet och målgruppens omfattning.

I årets statsbudget har man reserverat 235 000 euro för medborgarorganisationernas Europainformation och dessutom 100 000 euro för att öka medvetenheten om valet av de finländska ledamöterna av Europaparlamentet.

Närmare upplysningar: enhetschef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 1605 5813, 040 5515 787, och avdelningssekreterare Taru Tammio, tfn 09 1605 5809, enheten för Europainformation och medborgarinformation.











EU