Var och hur ansöker jag om visum

Om ditt huvudsakliga resmål är Finland, sök visum hos det närmaste finska beskickning. Honorärkonsuler eller honorärkonsulat kan inte utfärda visum.

Så här ansöker du om visum

  1. Fyll i visumansökan på finlandvisa.fi(Länk till en annan webbplats.). Där hittar du också information om vilka handlingar, bilagor och passfoton ansökan kräver. Du behöver inte logga in på finlandsvisa.fi för att kontrollera vilka alla handlingar som krävs.
  2. Du kan också fylla i en ansökningsblankett i pdf-format(Länk till en annan webbplats.) antingen för hand eller på datorn. Även i detta fall ska du gå in på finlandvisa.fi(Länk till en annan webbplats.) och kontrollera vilka bilagor som krävs för ansökan.
  3. Boka tid hos Finlands beskickning i det land du bor i för att lämna in din ansökan.
  4. Du måste lämna in din ansökan personligen eftersom de biometriska kännetecknen tas på samma gång. Fingeravtryck tas inte om du lämnat fingeravtryck i samband med den tidigare ansökan om Schengenvisum för mindre än  59 månader sedan.
  5. För handläggningen av visumansökan tas ut en viseringsavgift (se prislistan(Länk till en annan webbplats.)).
  6. Beskickningen kan också kalla den sökande till en personlig intervju för att utreda resans syfte.

Handläggningstiden för visumansökan

Lämna in din visumansökan i god tid. Du kan lämna in din ansökan högst sex (6) månader före din planerade resa. Handläggningstiden är 15 dagar.

Handläggningstiden kan vara längre om ansökan kräver ytterligare utredningar.