Finland fortsätter sitt stöd till Afghanistan

Pressmeddelande 82/2004
31.3.2004


Finland lade fram en flerårig betalningsförbindelse för stöd till återuppbyggnaden i Afghanistan vid den internationella Afghanistan-konferensen i Berlin. Chefen för utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien Päivi Luostarinen meddelade att Finland är redo att betala sammanlagt 30 miljoner euro till Afghanistan under åren 2005-2007. År 2002 i Tokyo ingick Finland en betalningsförbindelse för åren 2002-2004 på sammanlagt 30 miljoner euro. Detta belopp torde Finland vid utgången av detta år ha överskridit med tre miljoner euro.

Avdelningschef Luostarinen sade att Finland har förbundigt sig till ett långvarigt stöd även med militära insatser för att öka säkerheten i Afghanistan. Finland har deltagit i den internationella fredsstyrkan i Afghanistan (ISAF) sedan 2002 - för närvarande uppgår den finländska truppen till 52 soldater och dessutom kommer sex brandmän att sändas till Afghanistans internationella flygfält i april. Dessutom undersöker Finland möjligheterna att med militär och civil personal delta i ett regionalt team för återuppbyggnad (ett så kallat PRT-team) i Afghanistan.

De stödbelopp som meddelats inbegriper även humanitärt bistånd, vars andel är sjunkande - under 2004 sammanlagt 2,7 miljoner euro. Finlands bistånd till Afghanistan ges så gott som i sin helhet som stöd till den nationella återuppbyggnadsbudgeten genom olika fonder. Finlands egna tyngdpunktsområden är mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter, reproduktiv hälsovård och utvecklingen av miljöförvaltningen. Finland har genom FN:s narkotikabyrå stött en kartläggning av knarkodlingen.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Mikko Pyhälä, utrikesministeriets enhet för Asien och Oceanien, tfn 040 776 3785.