Internationella utvecklingsfonden får 27 miljarder euro i tilläggsfinansiering

Pressmeddelande 63/2005
23.2.2005


De fjortonde förhandlingarna om tilläggsfinansiering åt Internationella utvecklingsfonden IDA avslutades den 22 februari i Washington D.C. Internationella utvecklingsfonden IDA beviljar krediter på mjuka villkor samt gåvobistånd åt de fattigaste länderna i världen.

Den totala summan för IDA:s fjortonde tilläggsfinansiering uppgår till ca 27 miljarder euro, som består av de i finansieringen deltagande 40 ländernas andelar och återbetalningar på IDA-lån. Finlands finansieringsandel på 0,6 procent innebär ett finansieringsansvar på hundra miljoner euro. Målet för tilläggsfinansieringen är en 30 procents ökning jämfört med den föregående tilläggsfinansieringen.

Vid förhandlingarna år 2004 kom man överens om att betona följande fem huvudteman åren 2006—2008: ekonomisk tillväxt, förbättring av verksamhetsbetingelserna inom den privata sektorn, utveckling av en resultatförbättring av biståndet och av sättet att mäta resultaten, ett ökat samarbete med andra finansiärer i synnerhet på länderplanet samt beaktande av betydelsen av utvecklingsländernas förmåga att bära sina skulder bland annat genom att öka mängden och andelen av gåvobistånd. Gåvobiståndets andel kommer under denna period att vara ca 30 procent.

Internationella utvecklingsfonden stöder strävandena bland de fattigaste länderna i världen att minska fattigdomen, förbättra livsvillkoren samt åstadkomma ekonomisk tillväxt. Ca 50 procent av verksamheten är inriktad på Afrika. Ur de fattigaste ländernas synvinkel, som bara har marginella möjligheter till upplåning på marknadens villkor, är Internationella utvecklingsfonden den viktigaste källan till ekonomiska resurser och dess verksamhet är tillika med de andra finansiärernas sålunda av största betydelse i de globala strävandena att uppnå de uppställda utvecklingsmålen. Genom tilläggsfinansieringen stöder man uppnåendet av de vid Millennium-konferensen överenskomna målen samt verkställigheten av besluten vid utvecklingskonferensen i Monterrey och toppmötet i Johannesburg om en hållbar utveckling.

Tilläggsuppgifter: chefen för enheten för finansieringsinstitut Pekka Hukka, tel. 040 569 6629, eller biståndsrådet Asko Luukkainen, tel. 09 1605 6334.