Europeiska människorättsdomstolen förnyas; enskilda personers rätt att överklaga bibehålls

Pressmeddelande
16/2004


”Privatpersoners rätt att överklaga bibehålls även i den förnyade Europeiska människorättsdomstolen”, konstaterar utrikesminister Erkki Tuomioja. Han deltog på onsdagen i Europarådets ministermöte i Strasbourg, som beslutade om en reform av Europeiska människorättsdomstolen, som för närvarande är överhopad med arbete.

Genom beslutet förbättras domstolens möjligheter att hantera den allt större mängden fall. Vid domstolen finns för närvarande ca 70 000 obehandlade fall från de 45 länder som ratificerat Europeiska människorättsavtalet. Tuomioja konstaterade att behovet av reformer på grund av den enorma mängden fall är akut och att det behövs åtgärder av grundläggande art för att man skall kunna trygga domstolens livsduglighet i framtiden.

"Enskilda personers rätt att överklaga är kärnan i det europeiska människorättssystemet", betonade Tuomioja i sitt tal vid mötet i Strasbourg. Många länder har länge förespråkat ett modell, som skulle ha begränsat enskilda människors rätt att överklaga. Modellen skulle dock inte märkbart ha avlastat domstolen. Därför har Finland i samarbete med vissa andra länder arbetat för en lösning som inte skulle påverka denna väsentliga princip gällande mänskliga rättigheter.

Vid ministermötet nåddes en kompromiss som bland annat förpliktar bde enskilda ländernas domstolar att se till att Europeiska människorättsavtalet tillämpas redan på nationell nivå. Domstolen ges även bättre möjligheter att effektivera behandlingen av överklaganden.

Tuomioja uppmuntrade Europarådet att slutföra beredningen av det europeiska romska forum som republikens president Tarja Halonen föreslagit som nu kommit in på slutrakan. Dessutom uppmanade han rådet att främja öppenhet och insyn i förvaltningen som ett centralt element i europeisk demokrati.

Tuomioja bekräftade Finlands fulla stöd till FN:s generalsekreterares särskilde representant Harri Holkeris ansträngningar i Kosovo och uppmanade parterna i konflikten till dialog i stället för våld och osämja. Holkeri var närvarande vid ministermötet som inbjuden gäst.

Närmare upplysningar: Johanna Suurpää, chef för utrikesministeriets enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, tfn 040 7240287













Utrikesminister Tuomiojas tal (på engelska)

mänskliga rättigheter