EU:s handelsministrar diskuterar den ekonomiska säkerheten och handelsrelationerna mellan EU och Indien

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio deltar i handelsministrarnas informella möte i Valencia, Spanien den 19-20 oktober. Ministrarna ska diskutera den ekonomiska säkerheten och handelsrelationerna mellan EU och Indien. Deltagarna får också en översikt över EU:s pågående förhandlingar om handelsavtal.

Den ekonomiska säkerheten behandlas ur ett handels- och investeringsperspektiv. Kommissionens meddelande om en europeisk strategi för ekonomisk säkerhet från juni ligger till underlag för diskussionen.

Enligt Finland är det viktigt att EU utvecklar strategin för ekonomisk säkerhet med fokus på konkurrensen mellan stormakterna, de geopolitiska dragkamperna och den förändrade omvärlden. Målet är ett globalt starkt och handlingskraftigt EU.

”EU:s ekonomiska säkerhet måste byggas på att utveckla våra egna starka sidor och förbättra vår strategiska konkurrenskraft i stället för att vi begränsar handeln”, säger minister Ville Tavio.

Riskhanteringen är enligt Tavio en nyckelfråga. Åtgärderna ska vara faktabaserade och proportionella och grunda sig på riskanalys. De får inte leda till att EU vänder sig inåt eller stänger sig självt ute från marknaderna.

Sommaren 2022, efter en paus på nästan tio år, återupptog EU och Indien förhandlingarna om ett frihandelsavtal. Samtidigt inledde parterna förhandlingar om ett separat avtal om investeringsskydd och ett avtal om skydd av geografiska beteckningar.  Parterna försöker slutföra förhandlingarna före utgången av 2023.

Finland arbetar för att EU och Indien så fort som möjligt ska kunna ro i land förhandlingarna om handelsavtalet.

”Indien är en viktig partner för oss. Handelsavtalet har stor ekonomisk betydelse för Finland. Avtalet ger en möjlighet att diversifiera produktionskedjorna och öppna våra exportmarknader ytterligare.  Indien är också av stor geopolitisk vikt”, säger Tavio.

Under lunchen diskuterar handelsministrarna de pågående bilaterala handelsförhandlingarna och framstegen med de redan framförhandlade avtalen. Det är särskilt viktigt för Finland att EU ingår nya handelsavtal och att de färdiga avtalen börjar gälla så snabbt som möjligt för att våra företag kan ha nytta av dem.

Mer information

  • Reetta Härönoja, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 740
  • Tuomas Tapio, avdelningschef, avdelningen för internationell handel, tfn +358 295 350 918
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].