Finland erkänner Kosovos självständighet i likhet med majoriteten av EU-länderna

Pressmeddelande 54/2008
18.2.2008

Utrikesminister Ilkka Kanerva diskuterade före mötet med Anne Sipiläinen och Eikka Kosonen, ambassadörer vid EU-representationen. Foto: EU:s råd Europeiska unionens utrikesministrar nådde enighet om EU:s inställning till Kosovos självständighetsförklaring. Utrikesminister Ilkka Kanerva anser att resultatet är av stor vikt såväl för regionens utveckling som för enhetligheten inom EU.

EU:s utrikesministrar bekräftade sina åtaganden i fråga om att främja stabilitet på västra Balkan och ett klart europeiskt perspektiv i området. Unionen ökar sin närvaro i Kosovo då den inleder en polis- och rättsinsats som omfattar omkring 2 000 experter.

Ministrarna antog enhälligt slutsatser som gör det möjligt att erkänna Kosovo och utveckla relationerna med Kosovo. Finland meddelade sin avsikt att erkänna Kosovos självständighet och att inleda de nationella förberedelserna.

Finland deltar med en avsevärd insats i polis- och rättsinsatsen i Kosovo. Finland övertar den ledande rollen i KFOR:s mellersta stridsavdelning i sommar och ökar antalet fredsbevarare till 450. Minister Kanerva anser dessutom i egenskap av OSSE:s ordförande att det är viktigt att organisationen har en fortsatt närvaro i regionen.

Finland är dessutom redo att stödja den ekonomiska utvecklingen i Kosovo med 15 miljoner euro under de närmaste åren. "Finland bär således fortsättningsvis ett betydande ansvar för att främja stabilitet och välfärd i hela regionen", konstaterar minister Kanerva.

Närmare upplysningar: utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 040 552 8200, pressrådet Marko Ruonala, tfn +32 475 752 072

EU