14.12.2019 alkaen EU:n ulkopuolelta Suomeen ei saa tuoda useimpia hedelmiä ja marjoja ilman kasvinterveystodistusta

EU:ssa astuu 14.12.2019 alkaen voimaan uusi kasvinterveyslainsäädäntö, joka asettaa rajoituksia ja matkustajien osalta käytännössä kieltoja mm. tuoreiden hedelmien ja marjojen tuontiin EU:n ulkopuolelta.

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä vain banaani, taateli, durio, ananas ja kookos. Eli käytännössä omenoita, appelsiineja yms. muuta eväänä kuljetettavaa, ei enää saa tuoda Suomeen tai muihin EU-maihin EU:n ulkopuolisista maista.

Jatkossa hedelmiä ja marjoja voi tuoda EU:hun, jos niille on myönnetty lähtömaassa kasvinterveystodistus. Käytännössä tällaista todistusta on yksityishenkilön hankala saada, joten 14.12.2019 alkaen kannattaa syödä mukanaan kuljettamansa hedelmät ja marjat ennen saapumista EU:hun. Tai jättää ne vaihtoehtoisesti ottamatta mukaan.

Uuden kasvinterveyslainsäädännön mukaisesti kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille.

Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Tullin tiedote asiasta: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle/ei-omenaakaan-eun-ulkopuolelta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lisätietoja lainsäädännöstä saa Ruokavirastosta: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/matkustus/tuonti-ja-vienti/kasvit-ja-kasvituotteet/(Linkki toiselle web-sivustolle.)