Miljön och företagen vinnare i BSAS-processen

Bild: Janne Gröning Östersjön är värdens mest förorenade hav och snabba insatser är nödvändiga från alla samhällssektorer i alla östersjöländer. För att rädda havet har Finlands president Tarja Halonen, statsminister Matti Vanhanen och Baltic Sea Action Group startat det gemensamma projektet Baltic Sea Action Summit. Idén är att olika aktörer förbinder sig till åtaganden för att förbättra Östersjöns tillstånd. Aktörerna samlas till toppmöte för att gemensamt försöka rädda Östersjön.

Nya sätt att rädda Östersjön

"Kommunikationsexperter som erbjuder rådgivning för att öka medvetenheten om Östersjöns tillstånd, kartläggning och analys av hamnavfallet och en handlingsplan för upptäckter, miljövänlig bottenfärg till båtklubbar, minskade utsläpp i Östersjöområdet..." De här är några exempel på de åtaganden östersjöländerna har gjort inför Baltic Sea Action Summit 2010.

Finlands president Tarja Halonen och statsminister Matti Vanhanen har tillsammans med Baltic Sea Action Group-stiftelsen startat en process där aktörer från olika länder och olika branscher binder sig till konkreta åtaganden. Syftet med det gemensamma projektet är att samla krafterna i samhället och att hitta nya sätt att rädda världens mest förorenade hav, Östersjön.

BSAG är en fristående stiftelse, som fungerar som en dynamisk talesman för Östersjön. Den arbetar som en aktiv länk mellan forskare, beslutsfattare och företag genom att använda högkvalitativa forskningsresultat för att få till stånd snabba och kostnadseffektiva åtgärder.

BSAS-toppmötet i Helsingfors

Processen kulminerar i Baltic Sea Action Summit 2010 som äger rum den 10 februari i Helsingfors. Östersjöländernas alla regeringschefer har blivit inbjudna till toppmötet. Dessutom kommer företag och föreningar som förbinder sig att förbättra Östersjöns tillstånd att bjudas in.

Under toppmötet offentliggörs de konkreta åtgärder som statschefer, företag och organisationer har förbundigt sig till. Alla deltar på egna villkor vilket ger företagen och organisationerna ett tillfälle att utveckla sin verksamhet och sina affärsmöjligheter.

Konkreta åtaganden av Östersjöländerna

Bild: Janne Gröning Såväl företagsvärlden som aktörer inom den offentliga och tredje sektorn är välkomna att binda sig till åtaganden. Detta gäller speciellt för dem som deltar i toppmötet i Helsingfors i februari. Alla kan göra ett åtagande inom det område som passar dem bäst. Åtagandet kan vara ett ekonomiskt bidrag eller till exempel en arbetsinsats, men på villkor att det bidrar till Östersjöns välmående. I BSAS-processen övervakas även genomförandet av åtagandena.

De företag vars verksamhet på något sätt är knuten till havet är naturliga deltagare i saneringsprocessen av Östersjön. Det bör dock noteras att det i BSAS-projektet inte är tillräckligt att företaget drar nytta av åtgärder som det tidigare använt. Det är alltså frågan om ett helt nytt åtagande som företaget förbinder sig till. Skydds- och räddningsåtgärder gynnar inte bara Östersjön, utan också aktörerna som deltar i processen. Viking Line och Kemira är exempel på finländska företag som åtagit sig att stöda BSAS-projektet.

Mer information:
Baltic Sea Action Summit: http://www.bsas.fi/swe(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Baltic Sea Action Group: http://www.bsag.fi/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)