Utrikesminister Kanerva i Polen: Östersjösamarbetet viktigt

Utrikesministrarna Ilkka Kanerva och Anna Fotyga vid presskonferensen den 25 maj. Utrikesminister Ilkka Kanerva samtalade med Polens utrikesminister Anna Fotyga under sitt besök i Warszawa den 25 maj. Vid ministrarnas gemensamma presskonferens framhöll utrikesminister Kanerva de allt tätare relationerna mellan Finland och Polen inom EU och Östersjösamarbetet.

EU borde nu fokusera på att främja antagandet av grundfördraget då Europeiska rådet närmar sig, påpekade Kanerva. Han uttryckte Finlands fulla stöd för EU-ordförandelandet Tysklands verksamhet och strävan att få det nya grundfördraget att träda i kraft senast år 2009. Det skulle förutsätta att regeringskonferensen som inleds under Portugals period blir kort och har en begränsad agenda. Utrikesminister Fotyga upprepade däremot Polens tidigare ståndpunkt, enligt vilken den del av fördraget som gäller institutionella frågor borde öppnas för förhandlingar under den kommande konferensen. Polen anser att konferensen borde ha en bred agenda.

Finland och Polen betonade EU:s enighet i relationerna med Ryssland

Ministrarna undertecknade ett dataskyddsavtal. När det gäller EU:s relationer med Ryssland betonar Finland och Polen vikten av enighet och solidaritet inom EU. Det skulle skapa en grund för ett återupptagande av förhandlingar om ett nytt ramavtal mellan EU och Ryssland så fort som möjligt. Utrikesministrarna undertecknade ett dataskyddsavtal om skydd av klassificerad information mellan Finland och Polen.

Utrikesminister Kanerva underströk vikten av Östersjösamarbetet och en förstärkning av Östersjöns ställning även inom EU. Båda ministrarna kommer från kuststäder, Åbo och Gdansk, och de betonade därför vikten av relationer på regional och lokal nivå som en del av de tätare förbindelserna mellan Finland och Polen. Besöksutbytet mellan länderna är fortsättningsvis livligt.

Minister Kanerva gratulerade värdlandet Polen till fotbolls-EM 2012, som landet arrangerar tillsammans med Ukraina. Kanerva uppskattade att finländska företag är mycket intresserade av de omfattande byggnadsprojekten som inleds i Polen i anslutning till EM.

Minister Kanerva inbjöd Polens utrikesminister att besöka Finland.