16.4.2024

Mosambik: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Cabo Delgado: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Yleinen varovaisuus on tarpeen kaikkialla Mosambikissa. Cabo Delgadon maakunta sekä Niassan ja Nampulan maakuntien Cabo Delgadoon rajautuvat piirikunnat: Vältä tarpeetonta matkustamista.Vältä pimeällä liikkumista ja mahdollisia mielenosoituksia. Kattava matkavakuutus suositeltavaa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Rikollisuus lisääntyy juhlapäivien ja lomakausien aikana. Ole tarkkana, seuraa uutisia, vältä mahdollisia mielenosoituksia sekä pimeällä liikkumista.

Cabo Delgadon maakunnassa lokakuussa 2017 alkanut aseellinen konflikti jatkuu edelleen. Konfliktin osapuolina ovat islamistikapinalliset sekä Mosambikin turvallisuusjoukot, joita useat afrikkalaiset maat ovat tällä hetkellä mukana tukemassa. Myös siviiliväestöä on joutunut kapinallisten iskujen kohteiksi, ja maakunnassa on noin 800 000 maan sisäistä pakolaista. Vältä tarpeetonta matkustamista Cabo Delgadon maakuntaan, Niassan maakunnan itäosaan sekä Nampulan maakunnan pohjoisosaan.

Rikollisuus

Arkinen rikollisuus liittyy maan yleisesti heikkoon taloustilanteeseen. Rikollisuus lisääntyy tyypillisesti lomakausien (joulukuu-tammikuu) sekä juhlapäivien aikana. Pääkaupungissa Maputossa todennäköisyys joutua ryöstön tai varkauden kohteeksi on suurempi kuin maaseudulla. Turistit ovat tarkemman huomion kohteena ja portugalinkieltä taitamattomat ulkomaalaiset on helppo tunnistaa. Maputon rannalla ei kannata liikkua yksin tai edes pienessä seurueessa, ellei siellä ole muita ihmisiä. Jalankulkua pimeän aikaan on syytä välttää. Maputon keskustassa jalankulkijan on vältettävä runsaasti pensaikkoa kasvavia tieosuuksia ja merelle viettäviä rinteitä.

Suurlähetystö suosittelee vahvistamaan passikopion oikeellisuuden joko edustustossa tai notaarilla (esim. Quarto Cartório Notarial, Av. Ahmed Sekou Touré, 860) mahdollisimman pian maahantulon jälkeen. Kopio passista maahantuloleimoineen tulee pitää mukana kaupungilla liikkuessa.

Ryöstöstä tulee tehdä rikosilmoitus poliisilaitokselle matkavakuutusta varten. Tämä prosessi saattaa kestää muutaman päivän, joten ilmoitus on tehtävä mahdollisimman nopeasti rikoksen tapahduttua.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista, autot usein huonokuntoisia ja maan liikennekulttuuri poikkeaa muutenkin suomalaisesta. Kuljettajat eivät välttämättä tunne eivätkä kunnioita liikennesääntöjä. Alkoholin ja huumeiden alaisena ajaminen varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin on yleistä. Pimeällä ajamista ei suositella kaupungin ulkopuolella. Pidä auton ikkunat kiinni ja ovet lukittuina varsinkin risteysalueilla pysähtyessä. Autolla liikkuessa voi joutua poliisin pysäyttämäksi lahjusten toivossa. Myös autokaappauksia on esiintynyt. Tuntemattomia ei kannata ottaa kyytiin.

Teiden kunto ja ajo-olosuhteet vaihtelevat. Julkiset kulkuvälineet, erityisesti chapat (minibussit) ovat erittäin huonokuntoisia ja kuljettajat ajavat usein ylinopeutta. Pahimmat onnettomuudet tapahtuvat näillä minibusseilla eikä niiden käyttöä suositella.

Sadekauden aikana (marras-huhtikuu) tulvat ja rankkasateet voivat vaikeuttaa maanteillä matkustamista. Tarkista tilanne Mosambikin Ilmatieteen laitoksen sivuilta ennen matkalle lähtöä: Instituto Nacional de Meteorologia de Moçambique (INAM) http://www.inam.gov.mz/index.php/pt/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos matkustat maan halki, varaudu siihen että jotkut tiet tai tieosuudet vaativat nelivetoisen ajoneuvon. Varmista, että ajoneuvosi on hyvässä kunnossa ja että sinulla on mukanasi ensiapulaukku, vararengas, riittävät viestintävälineet sekä tarpeeksi vettä ja polttoainetta määränpäähän saakka. Älä lähde matkaan, jos et tunne paikallisia olosuhteita.

Luonnonolot

Marras-huhtikuussa trooppiset myrskyt ovat todennäköisiä. Lisätietoja löytyy TSR-Tropical Storm Risk -verkkosivuilta http://www.tropicalstormrisk.com.

Tulvat ja maanvyöryt ovat mahdollisia pitkittyneiden sateiden jälkeen. Älä yritä ylittää tulva-aluetta, koska siinä voi olla sähkövaraus kaatuneitten sähkölinjojen takia. Myös maanjäristykset ovat mahdollisia etenkin maan keskiosissa.

Terveys

Mosambikissa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja, kuten malariaa. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa.

HIV-tartunnat ovat yleisiä. Riskikäyttäytymistä tulee välttää.

Etenkin maan pohjoisosissa esiintyy myös koleraa.

Hyvään hygieniaan on tärkeää kiinnittää huomiota.

Terveydenhuollon valmiudet ovat heikot.

Maan lait ja käytännöt

Suhtautuminen seksuaalisiin vähemmistöihin on periaatteessa sallivaa. Seksuaalista suuntautumista ei kuitenkaan ole syytä osoittaa yleisillä paikoilla.

Huumeiden hallussapito on rangaistava rikos.

Maahantulosäännökset

Suomen kansalaiselta ei vaadita viisumia Mosambikiin 30.4.2023 alkaen. Viisumivapaus koskee enintään 30 päivän mittaisia vapaa-ajan- ja liikematkoja. Matkailija voi tuon ajanjakson kuluessa poistua ja saapua maahan useita kertoja esimerkiksi naapurimaassa vierailua varten; on kuitenkin huomioitava, että 30 päivän jakson laskenta alkaa ensimmäisestä maahantulosta.

On tärkeää huomioida, että viisumivapaudesta huolimatta maahan saapuvilta vapaa-ajan ja liikematkustajilta vaaditaan rekisteröinti rajalla. Rekisteröinnin käsittelymaksu on 650 MZN. Säilytä maksukuitti ja varmista, että passiin leimataan maahantuloleima. Tämän lisäksi maahan saapuvien tulee esittää rajalla edestakainen lentolippu (pl. maarajan kautta saapuvat matkailijat) sekä hotellivaraustiedot tai kutsukirje.

Virka- ja diplomaattiviisumit anotaan edelleen Mosambikin suurlähetystöstä Tukholmassa. Huomioithan, että käsittelyajat voivat olla pitkät. Lisätietoja: [email protected] tai +46 8 666 03 50. Maahantulosäännökset voivat muuttua, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot

Maputon-suurlähetystö


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].