Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki: Globaliseringen har ändrat Finlands handelspolitik

Pressmeddelande 199/2004
15.9.2004


"Handelspolitiken kan fungera som ett effektivt instrument för att främja konkurrenskraften och kontrollen över globaliseringen endast om den tydligt ses som en del av Finlands övriga utrikespolitik", sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki då hon talade vid Paasikivi-Samfundets tillställning i Helsingfors den 15 september.

"Under de senaste 10-15 åren har vår handelspolitiska verksamhetsmiljö förändrats oerhört snabbt. Globaliseringen har medverkat till att den ekonomiska verksamheten allt mer sällan endast är nationell och till exempel inriktad på export och import till och från en enskild stats område", beskrev minister Lehtomäki förändringen.

"Kontrollen över globaliseringen gäller till största delen ekonomiska frågor", konstaterade minister Lehtomäki. Hon definierade Finlands målsättning som en allt tydligare öppen global ekonomi där man med internationella bestämmelser skapar förutsebara och möjligast jämlika konkurrensförutsättningar. Man kan enligt Lehtomäki i de flesta fall inte längre enbart koncentrera sig på att med handelspolitiska åtgärder skydda eller bevara status quo.

Vid sidan av globaliseringen har EU-medlemskapet enligt minister Lehtomäki varit den viktigaste förändringen inom Finlands handelspolitik. "I stället för självständiga ekonomiska förbindelser har det främsta tillvägagångssättet för vår handelspolitik blivit att påverka inom EU. I det nya konstitutionella fördraget utvidgas EU:s handelspolitiska befogenheter ytterligare. Utmaningen har ingalunda minskat till följd av unionens utvidgning", konstaterade Lehtomäki.

Även beaktandet av utvecklingsländerna är en integrerad del av våra ekonomiska yttre förbindelser, beskrev minister Lehtomäki. "Inom vår utrikespolitik bör vi försöka främja utvecklingsländernas deltagande i internationell handel inom ramen för deras nationella strategier för att minska fattigdomen. Utrikeshandeln som sådan räcker inte till för att få de fattigaste u-länderna på fötter, men den är en betydande utvecklingsfrämjande faktor", sade Lehtomäki.

Närmare upplysningar: pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669.











Sammandrag av minister Lehtomäkis tal (på finska)

Minister Lehtomäkis tal (på finska)

EU